Rođendan umjetnosti | kulturpunkt

Najave Projekt

<

Rođendan umjetnosti

Slavljeničku temu Odsutnost/Crno-bijelo predstavit će hrvatski tim umjetnika u sastavu Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Bojan Gagić i Milica Manojlović.

17.01.2013 - 18.01.2013 , Zagreb - MM centar

Hrvatski će se radio 17. siječnja po osmi put uključiti u međunarodni projekt skupine za ars acusticu Europske radijske unije kojim se slavi Rođendan umjetnosti. Prošle je godine u proslavi rođendana sudjelovalo dvadesetak zemalja, a neki su gradovi sudionici ove proslave Beč, Bratislava, Prag, Antwerpen, Pariz, Lisabon, Ljubljana, Graz, Helsinki, Beograd, Moskva, Berlin, Bruxelles, Stockholm, Tallin, Bukurešt i Zagreb. Svaka zemlja sudionica šalje 20 minuta do pola sata svoga priloga ''uživo'' te se preko satelita nude četiri sata radiofonijske umjetnosti, priloga koje je moguće miksati i tako se iz trenutka u trenutak seliti iz Moskve u Lisabon, Lausannu ili Zagreb. Ovogodišnji organizatori rođendana za slavljeničku temu izabrali su Odsutnost/ Crno-bijelo.

Hrvatski tim umjetnika u sastavu Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Bojan Gagić i Milica Manojlović, odlučio je posvetiti svoj glazbeni projekt francuskom teoretičaru književnosti, filozofu, kritičaru i semiotičaru Rolandu Barthesu. Kako navode, temi odsutnosti potreban je fokus, a fokus ovog radiofonijskog projekta bit će fotografija inspirirana fragmentima iz knjige Svijetla komora Rolanda Barthesa. Zagrebački će se umjetnički doprinos Rođendanu umjetnosti održati u MM centru SC-a iz kojega će se program izravno prenositi u ostale zemlje sudionice projekta, a moći će se poslušati na Trećem programu Hrvatskoga radija od 20 sati.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.01.2013