Rođendan umjetnosti! | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Rođendan umjetnosti!

Jeste li znali da su Nikola Tesla i Mark Twain bili ne samo prijatelji već su i zajednički kovali planove za stvaranje trajnog mira na Zemlji?

17.01.2016 , Zagreb - Vinyl

Upravo tu, slabo poznatu priču o čudesnom "pobratimstvu" dva briljantna uma, i njihovom nikad realiziranom "Stroju za okončanje svih ratova", domaćoj će, ali i svjetskoj javnosti kao svoj ovogodišnji dar za Rođendan umjetnosti predstaviti Hrvatski radio i kolektiv SKROZ.

I ove godine, upravo 17. siječnja, Hrvatski radio uključit će se po jedanaesti put u međunarodni projekt proslave Rođendana umjetnosti, koju je osmislila skupina za ars acusticu Europske radijske unije – EURORADIA. Uz satelitske izravne prijenose događaja iz dvadesetak gradova Europe i Kanade, Zagreb se, odnosno HRT uključuje prijenosom projekta naslovljenog T'N'T / Tesla 'n' Twain iz zagrebačkog kluba Vinyl.

Rođendan umjetnosti, odnosno Art's Birthday, slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1 000 000 godina. Nakon njegove smrti, 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao "vječne mreže" (La Fete permanente), pa se rođendan umjetnosti tako slavi različitim događajima uz obvezu umjetnika – sudionika da donesu svoj "dar" koji će se moći tom mrežom podijeliti s drugima.

HRT i kolektiv SKROZ svoj su "dar" odlučili posuditi iz bogate riznice mirotvornih ideja Tesle i Twaina, i to posve prigodno, jer je ovogodišnji Rođendan umjetnosti ujedno i 70. obljetnica prvog zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Kako su Tesla i Twain planirali ostvariti mir u svijetu i to – zauvijek, te kako su u tom procesu vidjeli ulogu umjetnosti, a kako znanosti, te što je od njihovih ideja doprlo do njihovih, a što do naših suvremenika, otkrit će nam glumci Danijel Ljuboja (Tesla) i Žarko Potočnjak (Twain), glazbenici Sara Renar, Gordan Tudor i Dušan Duco Vranić, te multimedijalni umjetnik Bojan Gagić u autorskom projektu Vedrana Peternela, Maje Sviben i Nore Krstulović, odnosno kolektiva SKROZ.

Radiofonsko-scenski projekt T'n'T / Tesla 'n' Twain kontinuirani je work-in-progress nastao u okrilju programa Plan za bijeg, a prvi je put izveden 7. studenog 2015. u prostoru Planetariju suradnji sa zagrebačkim Tehničkim muzejem Nikole Tesle.

Najnoviju inačicu avantura Tesle i Twaina hrvatska će publika moći gledati i slušati uživo u zagrebačkom Vinylu 17. siječnja od 20.50 sati uz izravni prijenos na webu www.hrt.hr. Cjelokupna radijska proslava ovogodišnjeg 1 000 053 rođendana umjetnosti ostvaruje se na Trećem programu Hrvatskog radija u punom četverosatnome trajanju, od 20 sati do ponoći, uz miksanje prijenosa događanja iz dvadesetak gradova - Toronta, Bratislave, Bornema, Praga, Ljubljane, Madrida, Freiburga, Beograda, Stockholma, Utrechta, Bukurešta, Leipziga, Pariza, Moskve, Freiburga, Züricha, Dublina, Lisabona, Vancouvera, Beča i naravno Zagreba.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.01.2016