Rodne uloge u umjetninama | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Rodne uloge u umjetninama

U sklopu projekta Performing Gender, koreograf Bruno Isaković boravi na rezidencijalnom programu u slavnom muzeju Reina Sofia u Madridu.

  • A
  • +
  • -

Nakon uspješnog i zapaženog drugog izdanja festivala Queer New York International Arts Festival koji je upravo završio, udruga Domino nastavlja provoditi svoju kontinuiranu viziju promocije i podrške domaćih i lokalnih umjetnika te u sklopu projekta Performing Gender organizira rezidenciju Brune Isakovića u Španjolskoj.

Performing Gender je dvogodišnji projekt umjetničkog istraživanja o identitetima u kojemu sudjeluje Domino (Queer Zagreb) iz Hrvatske, uz još tri organizacije iz Italije (Gender Bender Festival), Nizozemske (Dutch Dance Festival) i Španjolske (Paso a 2 Plataforma Coreográfica Asociación Cultural). Unutar projekta, pozvano je šesnaest umjetnika iz partnerskih država koji će tijekom rezidencija u europskim muzejima suvremene i moderne umjetnosti provoditi istraživanje o seksualnosti i rodnim ulogama kroz umjetnine u fundusu partnerskih muzeja.

Prvi dio projekta proveden je u Zagrebu, gdje su u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti rezidencijalno boravili Poliana Carolina Campos Vieira Lima, Moisio Lina Cecilia, Jan Martens te Siniša Labrović, uz tjedan dana istraživanja u muzeju, uz stručna predavanja i radionice.

Sljedeći dio projekta bit će održan u slavnom muzeju Reina Sofia u Madridu gdje će, nakon izuzetno dobro prihvaćenog nastupa na netom završenom festivalu u New Yorku, na rezidenciji od 17. do 24. studenog boraviti koreograf Bruno Isaković koji nakon školovanja u Zagrebu i Amsterdamu osvaja priznanja u obliku nagrada, stipendija i naklonosti kritike.

Performing Gender i Queer Zagreb Sezona provode se pod platformom This is a Domino project.

Izvor: Domino

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.11.2013