Rodno čitanje Balkana | kulturpunkt

Najave Promocija

<

Rodno čitanje Balkana

Knjiga Rod i Balkan Marine Matešić i Svetlane Slapšak donosi dvije studije o rodnoj situaciji na Balkanu u 20. stoljeću te preispituju koncept roda i njegovu aproprijaciju.

23.02.2018 , Zagreb - Centar za ženske studije
  • A
  • +
  • -

Nakladnička kuća Durieux i Centar za ženske studije pozivaju na promociju knjige Rod i Balkan Marine Matešić i Svetlane Slapšak, koje će se održati u petak, 23. veljače u 18 sati u prostorima Centra. Knjigu predstavljaju dr.sc. Biljana Kašić, dr.sc. Renata Jambrešić Kirin, urednica knjige Ivana Rogar te autorice.

Kako stoji u uvodniku knjige, Rod i Balkan Marine Matešić i Svetlane Slapšak inkorporira dvije studije o porodnjavanju balkanizma, odnosno o rodnom čitanju balkanizma. U prvoj autorice bilježe povijesnu praksu prikazivanja Balkana u djelima muških putnika da bi im supostavile ženske autorice koje su u svojim putopisima rastakale patrijarhalno viđenje Balkana tijekom 18. i 19. stoljeća. Podrobno analizirajući putopise Mary Wortley Montagu, Emily Strangford, Dore d’Istrije, Jelene Dimitrijević, Marije Karlove, Pauline Irby i Georgine Mackenzie, zaključuju da je njihova protofeministička uloga išla zajedno s njihovim čestim imperijalističkim nastojanjima. S time u skladu autorice u drugoj studiji govore o rodnoj situaciji na Balkanu u 20. stoljeću te preispituju koncept roda, njegovu aproprijaciju za razne proizvoljne teze i ideje te njegovu posljedičnu kontaminaciju. Također, zalažu se za sagledavanje pojma mobilnosti kao politički obilježenog.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 20.02.2018