Rodno ravnopravan utjecaj | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Rodno ravnopravan utjecaj

Udruge iz pet županija započele su provedbu projekta za veći utjecaj mladih žena u lokalnim sredinama.

  • A
  • +
  • -

Projekt Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednicama, uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, do kraja će godine provesti pet udruga iz pet županija koje obuhvaćaju krajnje geografske točke Hrvatske i bave se različitim društvenim aspektima. To su udruga LoriLGBT prava i osnaživanje LGBT zajednice (Primorsko goranska), udruga Zoraljudska prava i rodna ravnopravnost (Međimurska), K-zonarodna i medijska kultura (Grad Zagreb), Pobjedezaštita i promicanje prava životinja (Osječko baranjska) i udruga Bonsairazvoj volonterskih praksi (Dubrovačko neretvanska). Udruga nositeljica projekta vrijednog 324 953 kuna je udruga K-Zona koja od 2007. godine organizira Vox Feminae festival u Zagrebu.

Glavni cilj projekta je povećanje utjecaja i vrednovanja rada žena u lokalnim zajednicama i civilnom sektoru pa će projekt zajedničkom kampanjom na nacionalnoj razini te putem pet lokalnih kampanja raditi na podizanju svijesti javnosti o pitanjima kojima se partnerske udruge bave, kao i  lobirati za učinkovitiju provedbu i unaprijeđenje javnih politika.

Prva aktivnost bit će istraživanje među organizacijama civilnog društva na području uključenih pet županija, gdje će se među ostalim pokušati doći do odgovora na pitanje zašto muškarci čine 20, a žene 80% volonterske populacije u Hrvatskoj. Također, provjerit će se premise o marginalizaciji utjecaja i vidjivosti rada mladih žena te će biti objavljene preporuke sukladno rezultatima istraživanja.

Nakon toga slijedi razmjena znanja i vještina u svrhu podizanja kapaciteta partnerskih organizacija i provedba lokalnih i nacionalne kampanje, kao i produkcija priručnika za pomoć mladima u pokretanju društveno korisnih inicijativa.

Izvor: udruga Zora / Fotografija: cathredfern

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.01.2014