Rudarstvo i jedinstvo | kulturpunkt

Vijesti Dokumentacija

<

Rudarstvo i jedinstvo

Projekt istraživanja rudarske baštine i putujuća izložba Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije u organizaciji Labin Art Expressa ide dalje.

Pripremio: Vatroslav Miloš

Aleksinački rudnici, jedna od lokacija na kojoj umjetnička skupina Metal Guru izvesti akciju Zastave

  • A
  • +
  • -

Rudnici kulture projekt je multilateralne, međunarodne, interdisciplinarne suradnje, kojeg je inicirao Labin Art Express XXI), uz potporu European Cultural Foundation (ECF) te je u prvoj fazi - od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2014. - u suradnji s partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Hrvatske uspostavio istoimenu regionalne suradničke platforme. Prva je faza projekta završila izložbenom turnejom Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije (u trajanju od 3. studenog do 13. prosinca 2014.) koja je proputovala sedam bivših rudarskih mjesta od Slovenije do Crne Gore (Trbovlje, Idrija, Boljevac, Aleksinac, Mojkovac, Banovići,  Prijedor) te izdavanjem monografije te kratkog dokumentarnog videa.

"U drugoj fazi - od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2016. - koja je upravo u tijeku, osnovni je cilj daljnje širenje i razvoj te formalizacija regionalne, suradničke platforme kao međunarodne udruge za revalorizaciju, zaštitu i revitalizaciju vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, u kojoj je rudarstvo bilo ne samo jedan od generatora gospodarskog i sveopćeg društvenog razvoja, nego i jedno od rijetkih područja u kome su tradicionalna povezanost i solidarnost njegovih najvažnih aktera - rudara nadišli kasnije nacionalne i (novo)državne podjele i sukobe. Tijekom ove godine platforma je proširena s novim partnerima: Kult Tranzen, Strumica (Makedonija), Loke studio, Zagorje ob Savi (Slovenija), Remont, Beograd (Srbija), i suradničkim organizacijama: Zvuk i vizije, Majdanpek (Srbija), Kosova në Lëvizje, Priština (Kosovo) – zahvaljujući kojima su istraženi i dokumentirani do sada neobrađeni rudarski lokaliteti u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu. U narednom periodu cilj je također da se regionalna platforma proširi i na ostale zemlje jugoistočne Europe (Albanija, Grčka, Turska, Bugarska,..), s ciljem osnivanja europske kulturne platforme, koja će uz potporu EU fondova omogućiti ponovnu uspostavu veza između bivših rudarskih mjesta i regija te njihovu kulturnu i druge oblike suradnje, u svrhu iniciranja i provedbe zajedničkih projekata", ističu iz Labin Art Expressa.

U narednom se periodu - od 21. kolovoza do 7. rujna - projekt po prvi puta predstavlja na lokacijama u Beogradu, Majdanpeku i Strumici, paralelno s izvedbom instalacije/akcije Zastave umjetničke skupine Metal Guru, u kojoj će se desetak napuštenih, bivših rudarskih objekata na lokalitetima u Trbovlju (Slovenija), Ljubiji (BiH), Kosovskoj Mitrovici (Kosovo), Majdanpeku, Rtanju i Aleksincu (Srbija), Strumici (Makedonija) te Mojkovcu (Crna Gora) "simbolički okupirati" postavljanjem na njih niza rudarskih zastava.

"Zamisao je", poručuju iz LAE-a, "da članovi Metal Gurua, sljednici nekadašnjih revolucionarnih istarskih rudara, s reminiscencijama na njihovu oružanu pobunu iz 1921. godine (tzv. Labinska republika) na navedene objekte postave stilizirane crno-bijele rudarske zastave, objave njihovo zauzimanje te ih potom predaju pojedincima i/ili organizacijama u lokalnoj zajednici, na taj način simbolički najavljujući redizajn njihove tmurne, deprimirujuće i pomalo užasavajuće svakodnevnice, kao i potrebe za remodeliranje lokalne zajednice kroz revitalizaciju njene industrijske baštine te umjetničko stvaranje".

Na službenoj internetskoj stranici projekta možete naći detaljan arhiv prikupljene rudarske građe, rezultate istraživanja i mapiranja, kao i kartografski pregled mapiranih lokacija te sve informacije o aktualnim događanjima vezanih uz projekt. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 25.08.2015

VEZANE VIJESTI

Podzemlje budućnosti

Piše: Bojan Krištofić

Bijenale industrijske umjetnosti suštinski je poziv na akciju, i to ne samo umjetnicima, već prvenstveno posjetiteljima koje bi teme industrijskog nasljeđa mogle inspirirati.

Rudarska ikonografija

Razgovarale: Petra Novak i Dea Vidović

S Deanom Zahtilom razgovaramo o razvoju organizacije Labin Art Express.

Dvadeset godina Labin Art Expressa

Ove godine navršava se dvadeset godina od izvođenja prve umjetničke akcije Labin Art Expressa.