Rušiti je jednostavno, graditi puno teže | kulturpunkt

Video

Rušiti je jednostavno, graditi puno teže

Serija fotografija te video Početak i kraj svjedoče o propasti tvornice koja je bila pokretač života i tekstilni spomenik grada Pule.

Snježana Bratanović autorica je nagrađene dokumentarne serije fotografija Početak i kraj koja svjedoči o propasti istarskog tekstilnog diva, Arena trikotaže iz Pule. Fotografskom pričom nastojala je povući paralelu između zlatnog vremena kada je tvornica zapošljavala stotine ljudi, "naše bake i majke, djedove i očeve", te današnjeg vremena stečaja, otkaza, rasprodaje i kraja. Dokumentarna serija nagrađena je 2. nagradom na Salonu fotografije Vinkovci 2016, a zbog želje da široj javnosti približi sjećanje na neponovljivu i jedinstvenu Modnu trikotažu Arena, autorica je objavila istoimeni video uradak. 

"Svjesna neponovljivosti trenutka, s fotoaparatom u ruci, napokon sam dobila priliku ući u arhitektonski kameleon, glavnu zgradu nekadašnje Modne trikotaže Arena u Puli. Zgrada ogoljelih interijera, rasprodane imovine, devastiranih hala duhova, ukazivala je na ne tako davnu prisutnost života, najdugovječnije i jedine istarske modne kuće", ističe autorica.

Autorica i fotografkinja, Puljanka Snježana Bratanović, intenzivno počinje istraživati svijet fotografije od 2012. god. koja od hobija prerasta u strast. Iza nje su brojne nagrade i priznanja u zemlji i inozemstvu te brojna izlaganja na skupnim izložbama, od kojih i jedno samostalno predstavljanje, 2014. godine u HDLU Zagreb. Fotografije su joj objavljivane na brojnim stranicama o fotografiji, kao i u raznim časopisima. Članica je foto kluba KAF iz Sv. Lovreča.