Ruski život domaće poezije | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Ruski život domaće poezije

Suvremeni pjesnici iz Hrvatske sudjelovali su na festivalu slavenske poezije u Tveru na kojem je Sonja Manojlović nagrađena prvom nagradom.

Pjesnici Drago Glamuzina, Sinan Gudžević, Ervin Jahić i Sonja Manojlović sudjelovali su na netom završenom 5. međunarodnom festivalu slavenske poezije Raspjevana slova u ruskom gradu Tveru. Uz pjesnike iz Hrvatske, na festivalu su sudjelovali i autori iz Bjelorusije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Poljske, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore i Češke.

Osim nastupa hrvatskih pjesnika, na u sklopu festivala predstavljeni su i prijevodi dvadeset pjesama Tina Ujevića te je u Dvorani slavenskih velikana u Tverskoj oblasnoj naučnoj knjižnici A. M. Gorki otkriven i njegov portret. Tom prilikom hrvatski su pjesnici poklonili knjižnici tridesetak primjeraka časopisa i knjiga iz nakladničke djelatnosti Hrvatskog društva pisaca, te nekoliko knjiga proze i poezije drugih hrvatskih izdavača.

Direktor festivala Sergey Gloviuk, pjesnik i prevoditelj, izabrao je stihove 12 hrvatskih pjesnika te ih je objavio na stranicama moskovskog časopisa Junost. Na završnoj priredbi festivala, Sonji Manojlović dodijeljena je 1. nagrada festivala Kristalno pero za izvrsnost u pjesničkom stvaralaštvu.

Sonja Manojlović (1948, Zagreb) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je filozofiju i komparativnu književnost. Pjesme su joj uvrštavane u antologije, nagrađivane i prevođene na petnaestak jezika. Objavljuje od 1965. godine, a posljednja knjiga pjesama, Hod na rukama, objavljena je 2010 godine. Od 2005. do 2011. bila je glavna je tajnica Hrvatskog društva pisaca. Godine 2011. dodijeljena joj je Plaketa Sv. Kvirina za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu. Na svečanoj dodjeli koje će biti održana 31. svibnja, Sonji Manojlović bit će uručena i Nagrada Grada Zagreba, povodom objavljivanja knjige pjesama A sa šest labradora na more putovat ću, za jedan od najrelevantnijih tragova u suvremenoj hrvatskoj poeziji. 

KP /HDP

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 27.05.2013

VEZANE VIJESTI

Pjesnikinja svjetskog glasa

Nakon nedavne Plakete Sv. Kvirina za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu, Sonja Manojlović dobila je i uglednu nagradu Grand Mediterranean Poetry Prize.

Pjevanje slova

Sonja Manojlović gošća je međunarodnog slavističkog pjesničkog festivala u ruskom Tveru.