S mukom žvaču trubadurov vrat | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

S mukom žvaču trubadurov vrat

Trobecove krušne peći, jedna od najbolje čuvanih tajni hrvatske rock glazbe, napokon je uobličena na nosaču zvuka.

Trobecove krušne peći, nazvani po najpoznatijem slovenskom serijskom ubojici, bili su uz SexA jedan od najboljih hrvatskih alternativnih bendova, ali istovremeno i jedna od najbolje čuvanih tajni hrvatske rock glazbe, prije svega zbog nemogućnosti izdavanja albuma. Trobeci su svirali avangardni rastrzani noise funk specifične crnohumorne poetike, lako usporediv s aktualnim svjetskim glazbenim zbivanjima, a njihovi se intenzivni nastupi, često na tankoj liniji između performansa i ekscesa, i danas prepričavaju.

Inicijativu objavljivanja nosača zvuka Trobecovih krušnih peći pokrenuli su Kornel Šeper (Kekere Aquarium), Igor Mihovilović (Guranje s litice) i Igor Banjanin (Dirty Old Label) u suradnji sa skupinom anonimnih fanova i nezavisnih izdavača: Bučni stripovi, Dare The Divine, DHPAK47, Doomtown Records, Front Rock - Subkulturni azil, Geenger Records, Hello Bing, Humanita Nova, Karma Music Shop, Ne Records, Okata piramida Records, Slušaj najglasnije! i Timjku bžju! Records.

Zajedno su dali ovome bendu ono što mu ni tadašnji mediji ne bi mogli dati, legendarni album 85, izgubljeni dragulj hrvatske glazbe u produkciji Boruta Činča iz Buldožera na visokokvalitetnom 180 gramskom vinilu, u dvije kolor varijante. Pored toga, u luksuznom gatefold pakiranju, za čiji izgled se pobrinuo neumorni Kujundžić/Vranić duo, nalaze se i 2 CD-a sa svim ostalim dostupnim snimkama (demo snimke, audio i video koncertni zapisi) nastalim za vrijeme trajanja benda, od 1981. do 1987. Cijeli paket objavljen je pod nazivom S mukom žvaču trubadurov vrat.

Promocija albuma najavljena je za subotu, 25. svibnja u Močvari. Uz Trobecove krušne peći nastupaju i splitski bend Bustri te DJ Sleaz-O-Sonic. Upad je 35 kuna.

Izvor: Močvara

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.05.2013