S mukom žvaču trubadurov vrat | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

S mukom žvaču trubadurov vrat

Trobecove krušne peći, jedna od najbolje čuvanih tajni hrvatske rock glazbe, napokon je uobličena na nosaču zvuka.

  • A
  • +
  • -

Trobecove krušne peći, nazvani po najpoznatijem slovenskom serijskom ubojici, bili su uz SexA jedan od najboljih hrvatskih alternativnih bendova, ali istovremeno i jedna od najbolje čuvanih tajni hrvatske rock glazbe, prije svega zbog nemogućnosti izdavanja albuma. Trobeci su svirali avangardni rastrzani noise funk specifične crnohumorne poetike, lako usporediv s aktualnim svjetskim glazbenim zbivanjima, a njihovi se intenzivni nastupi, često na tankoj liniji između performansa i ekscesa, i danas prepričavaju.

Inicijativu objavljivanja nosača zvuka Trobecovih krušnih peći pokrenuli su Kornel Šeper (Kekere Aquarium), Igor Mihovilović (Guranje s litice) i Igor Banjanin (Dirty Old Label) u suradnji sa skupinom anonimnih fanova i nezavisnih izdavača: Bučni stripovi, Dare The Divine, DHPAK47, Doomtown Records, Front Rock - Subkulturni azil, Geenger Records, Hello Bing, Humanita Nova, Karma Music Shop, Ne Records, Okata piramida Records, Slušaj najglasnije! i Timjku bžju! Records.

Zajedno su dali ovome bendu ono što mu ni tadašnji mediji ne bi mogli dati, legendarni album 85, izgubljeni dragulj hrvatske glazbe u produkciji Boruta Činča iz Buldožera na visokokvalitetnom 180 gramskom vinilu, u dvije kolor varijante. Pored toga, u luksuznom gatefold pakiranju, za čiji izgled se pobrinuo neumorni Kujundžić/Vranić duo, nalaze se i 2 CD-a sa svim ostalim dostupnim snimkama (demo snimke, audio i video koncertni zapisi) nastalim za vrijeme trajanja benda, od 1981. do 1987. Cijeli paket objavljen je pod nazivom S mukom žvaču trubadurov vrat.

Promocija albuma najavljena je za subotu, 25. svibnja u Močvari. Uz Trobecove krušne peći nastupaju i splitski bend Bustri te DJ Sleaz-O-Sonic. Upad je 35 kuna.

Izvor: Močvara

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.05.2013