Sa ženske strane | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Sa ženske strane

Andreja Kulunčić sudjeluje na izložbi posvećenoj umjetničkom istraživanju ženskog identiteta.

  • A
  • +
  • -

Index.žene, rad Andreje Kulunčić, dio je skupne izložbe Sa ženske strane. Između djelovanja i sudjelovanja koja je 11. svibnja otvorena u talijanskom gradu Reggio Emilia. Ideja ove izložbe jest ukrstiti umjetničko istraživanje i performans desetak talijanskih i stranih umjetnica koje su u svom radu fokusirane na teme društvenog i političkog angažmana u zajednici, identiteta žena u odnosu na obiteljski život i državljanstvo te odnosa privatnog i javnog. Izložba kojom u sklopu projekta Fotografia Europea 2012 kuriraju Federica Bianconi i Chiara Canali, ostaje otvorena do 24. lipnja.

Andreja Kulunčić (1968.) u svojim radovima propituje različite aspekte društvenih odnosa i društvene prakse, zanimajući se za društveno angažirane teme, suočavanje s različitim profilima publike i suradnju na kolektivnim projektima u kojima se od publike zahtijeva aktivna suradnja  i "dovršavanje" djela. Neke od tema kojima se Andreja Kulunčić bavi jesu odnosi umjetnosti, ekonomije, tranzicije, feminizma i rasizma. Sudjelovala je na značajnim međunarodnim izložbama poput Documente 11 (Kassel), Manifeste 4 (Frankfurt/Main), Istanbulskom bijenalu, PS1-u (New York), u Muzej američke umjetnosti Whitney (New York), Walker Art Centre (Minneapolis), na Liverpulskom bijenalu i drugdje. Sudjelovala je na umjetničkim residencijalnim programima u MUAC&SOMA (Mexico City), Art in General ( New York), Walker Art Centar (Minneapolis), Artspace (Sydney), 10. trijenalu Indije (New Delhi, Jaipur), i drugdje. Živi u Zagrebu gdje predaje na Akademiji likovnih umjetnosti.

Uz Andreju Kulunčić u Reggio Emilia izlaže Marina Abramović, Elina Brotherus, Silvia Camporesi, Daniela Cavallo, Corpicrudi, Alessia De Montis, Nezaket Ekici, Ciriaca+Erre, Mariana Ferratto, Loredana Galante, Sara Giordani, Francesca Grilli, Liuba, Valentina Miorandi, Svetlana Ostapovici, Margot Quan Knight, Francesca Rivetti, Maria Lucrezia Schiavarelli, Marinella Senatore, Sissi, Ivana Spinelli, Jemima Stehli, Barbara Uccelli i Jelena Vasiljev.

Izvor: Dalla parte delle donne

 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 14.05.2012

VEZANE VIJESTI

Jesi li optimist glede budućnosti?

Andreja Kulunčić izlaže u napuljskom Muzeju suvremene umjetnosti Donna Regina.

Kriza skrbi

U Centru za suvremenu umjetnost Futura u Pragu otvarena je izložba Care Crisis u kojoj sudjeluje i Andreja Kulunčić.

Fizička narav misli, nematerijalnog i virtualnog

Dvodijelna izložba Concretely Immaterial krajem kolovoza bit će otvorena u korčulanskoj galeriji siva) (zona, a potom se preseliti u škotska brda, u Inverness-shireu.

Kritička umjetnost u regiji

U ponedjeljak, 11. travnja u beogradskom Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke 'Svetozar Marković' predstavljena je publikacija o kritičkoj umjetnosti u Beogradu, Ljubljani, Skoplju i