Sablasti teorije | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Sablasti teorije

Udruženje studenata filozofije osmu godinu zaredom organizira simpozij kojim potiče interdisciplinarnost i suradnju studenata.

  • A
  • +
  • -
Nakon suradnje s različitim udrugama studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu (psihologije, povijesti, informacijskih znanosti, antropologije, sociologije i povijesti umjetnosti), ove će se godine u suradnji sa studentima s Odsjeka za komparativnu književnost pozornost usmjeriti na temu odnosa kritičke teorije i francuskog poststrukturalizma.

Ključne će točke ovogodišnjeg simpozija, naslovljenog Sablasti teorije: lijeva skretanja u suvremenoj humanistici, biti kritička teorija i recepcija francuskog poststrukturalizma. Oba su mjesta sjecište dvaju studija koja se pokušavaju nositi sa suvremenim kulturalno-društvenim promjenama i političkim tendencijama. Stoga je simpozij otvoren svim studentima i studenticama društveno-humanističkih studija u Hrvatskoj i inozemstvu. Ključni problemi obuhvaćaju odnos aktivističkih praksi i teorijskog promišljanja, prepoznavanje isključenosti/uključenosti akademske zajednice u razvojne procese društva te teorije društva i pokušaje ocrtavanja suvremenih epistemoloških obrazaca. Također se pojavljuje i potreba pokušaja zatvaranja pitanja teorijskih pozicija, koje su prihvaćanjem poststrukturalizma postale radikalno odgađajuće i u praktičnom vidu odvojene od svakodnevnih životnih praksi. S druge strane, izvedbene umjetnosti i politički aktivizam pružaju neke mogućnosti djelovanja, ali u širem društvu nisu prepoznate kao relevantni djelatni subjekti. Ovo je, kako piše u službenom dopisu Udruge studenata filozofije, poziv na suočavanje s današnjim teorijskim tendencijama koje zahtijevaju radikalnu samoreviziju kako bi postale djelotvornije u poticanju društvenog djelovanja te kulturalne i političke borbe.

Simpozij će se održati 13. i 14. svibnja 2011. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a prijave za sudjelovanje na simpoziju sa sažecima radova (ili sa cjelovitim radovima) mogu se poslati elektroničkom poštom do 24. travnja. Radovi, koji mogu biti napisani samostalno ili u koautorstvu, bi trebali imati oko 10 kartica teksta, što se svodi na otprilike 20 minuta izlaganja (nakon čega slijedi kratka diskusija od 10 do 15 minuta). Ukoliko broj prijavljenih bude veći od određene kvote, prvenstveni kriterij za odabir izlagača bit će kvaliteta prijavljenih radova, uz dodatak da će određenu prednost spram sažetaka imati cjeloviti radovi. USF će pokriti troškove smještaja i prehrane u potpunosti, te eventualno i troškove prijevoza za sudionike koji nisu studenti Sveučilišta u Zagrebu. Pritom prednost imaju sudionici koji izlažu autorski rad. Organizacijski odbor simpozija odabrat će radove i predstaviti program najkasnije do 4. svibnja. 

Uz simpozij Teorija i društvena svest koji će se održati u lipnju u Beogradu te Rastrzana tela – laži:govor:analiza:vlast koji će se održati u Novom Sadu u kolovozu, simpozij Sablasti teorije: lijeva skretanja u suvremenoj humanistici prvi je u nizu ovogodišnjih regionalnih studentskih okupljanja sličnog tematskog fokusa.
Izvor: USF / Na fotografiji: Jacques Derrida
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.03.2011