Sad sam lucky | kulturpunkt

Najave Plesna predstava

<

Sad sam lucky

Marija Ferlin premijerno izvodi najnoviji dio ciklusa Sad sam posvećenog slovenskom pjesniku Srečku Kosovelu.   

19.04.2012 , Zagreb - Zagrebački plesni centar
  • A
  • +
  • -

Matija Ferlin, dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje i za najbolju predstavu u cjelini za 2010. godinu, priprema novu premijeru. Jedan od trenutno najzanimljivijih hrvatskih koreografa i izvođača ostvario je međunarodnu karijeru surađujući sa Sashom Waltz i drugim velikanima suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti. 

Nova predstava Sad sam lucky dio je ciklusa Sad sam. Ova plesna igra nastavlja konceptualno razmišljanje započeto u prijašnjim predstavama iz Sad Sam serije, ali ovo je prvi put da se Ferlin ne okreće svojoj osobnosti i ne bavi se vlastitom problematikom već uzima vanjski lik, vanjsku inspiraciju  iz koje crpi  i generira izvođačke materijale. Poezija i život slovenskog pjesnika Srečka Kosovela ishodišne su točke u istraživačkom procesu kojim koreograf i izvođač Matija Ferlin započinje rad na svojem novom projektu Sad sam lucky. Fizičko aktualiziranje Srečkovog života i poezije pred Ferlina stavlja izazovan i složen zadatak. Politički kritičan, a opet dovoljno apstraktan i emotivan da Ferlin u svojem konceptu, deklaraciji bivanja na sceni može na jedinstven način predstaviti složenost i svevremenost poezije slovenskog autora. Kosovelova melankolična i ispovjedna poezija nastala između surovih atmosfera slovenskog Krasa i egzistencijalne krize kao posljedice prvog svjetskog rata, širokim koracima prolazeći kroz impresionizam, simbolizam, ekspresionizam i konstruktivizam, fizički napada jezik u pokušaju da mu pronađe idealnu formu, onu koja je više od poezije same. Govor se nameće kao jedan od primarnih oblika te reprezentacije, pokret kao drugi, prostor kao treći. Odnosom između snage stiha, materijalnosti govora, izdržljivosti pokreta i refleksivnosti prostora, Matija Ferlin kreira kontinuiranu koreografsku cjelinu izrazito naglašene fizikalnosti. Inzistiranjem na krajnostima koje generiraju rubni pojmovi poput početka i kraja, sreće i tuge, života i smrti, prolaznosti i vječnosti, aktivnosti i pasivnosti, Ferlin ulazi u radikalni, fizički, turbulentni i emocionalni dijalog s jedinstvenim autorom na europskoj avangardnoj sceni prepoznajući njegov život i djelo kao paradigmu bilo koje vrste umjetničkog života i rada.

Dramaturgiju potpisuje Goran Ferčec, scenografiju Mauricio Ferlin, a glazbu Luka Prinčić. Premijernu izvedbu predstave Sad sam lucky možete pogledati 19. travnja u Zagrebačkom plesnom centru.

 

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.04.2012