Sada je sve samo vidljivije | kulturpunkt

Sada je sve samo vidljivije

Regionalna platforma Kooperativa uputila je apel za donošenje mjera pomoći civilnom sektoru u kulturi, a Centar za empirijske studije kulture JIE provodi istraživanje o aktualnoj krizi.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: Damir Žižić

  • A
  • +
  • -

Kooperativa - Regionalna platforma za kulturu, regionalna mreža organizacija koje djeluju na području nezavisne kulture i suvremene umjetnosti u Jugoistočnoj Europi, uputila je apel za donošenje hitnih mjera pomoći civilnom sektoru u kulturi, teško pogođenom pandemijom virusa COVID-19. Apel je upućen relevantnim Ministarstvima, lokalnim administracijama i tijelima zaduženim za kulturne politike, Europskoj komisiji, međunarodnim organizacijama i zakladama te međunarodnim zagovaračkim mrežama kao što je Culture Action Europe, kao i medijima širom Evrope. Naime, istraživanja provedena među članicama regionalnih mreža za kulturu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji, pokazala su da su organizacije aktivne više od desetljeća na granici egzistencije što može dovesti do njihovog potpunog gašenja, a time i urušavanja ionako fragilne scene. 

Bez obzira na dinamiku scena i dugogodišnji angažman aktera u polju kulture, javni budžeti za kulturu u većini zemalja ispod su nivoa sektorskih potreba i značajno ispod evropskog standarda. Pojedine vlade i lokalne administracije u regiji krizu izazvanu aktualnom situacijom iskoristile su da otkažu, pa čak i ukinu, godišnje natječaje za financiranje i sufinanciranje projekata i da suspendiraju rad kulturnih vijeća i komisija. Neke zemlje predložile su skromne mjere pomoći, ali vremenski okvir i domet ovakvih mjera veoma je ograničen i ne može osigurati opstanak velikom broju važnih aktera.

U vremenu krize, izolacije, ograničene mobilnosti i fizičke distance, kultura igra važnu ulogu u ponovnoj izgradnji društva, povezivanju i zajedničkim inicijativama za bolju budućnost. Organizacije civilnog društva povezale su se u okviru lokalnih, nacionalnih, regionalnih i međunarodnih foruma kako bi razmijenile iskustva, artikulirale svoju poziciju i definirale moguća alternativna solidarna rješenja za vremena koja dolaze. Ipak, kako bi sačuvali nasljeđe građeno prethodnih trideset godina i kako bi osigurali budućnost civilnog sektora u polju kulture, neophodne su mjere nadležnih institucija. 

U tom kontekstu, Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope (CESK) i partneri pokrenuli su istraživanje o utjecaju korona virusa na kulturne radnike u regiji Jugoistočne Europe. CESK je nezavisni istraživački institut osnovan 2010. godine s fokusom na istraživanja kulturnih fenomena na prostoru jugoistočne Evrope. Centar prati, analizira i evaluira implicitne i eksplicitne kulturne politike u zemljema jugoistočne Evrope i sudjeluje u formuliranju strategija kulturne politike i drugih, s njom povezanih strategija i javnih politika.

Namjera je istraživanja pod nazivom Sada je samo vidljivije: Život i rad kulturnih radnika i radnica u vremenu korona pandemije dokumentirati uvjete života i rada umjetnika i kulturnih radnika u regiji te na temelju prikupljenih podataka identificirati mehanizme podrške koji su pokrenuti za vrijeme pandemije od strane država, gradova te domaćih i međunarodnih zaklada, s ciljem ublažavanja posljedica krize. Rezultati istraživanja će poslužiti i za lobiranje u stvaranju i implementaciji mehanizama podrške za ublažavanje posljedica krize. Istraživači pozivaju kulturne radnice i radnike iz regije da ispune anketu. Ona je u potpunosti anonimna i potrebno je 20 minuta za njezino ispunjavanje, a dobiveni rezultati analizirat će se na razini pojedinih država i cijele regije.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Obrisi zamišljenog zajedništva koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.05.2020

VEZANE VIJESTI

Poruka iz druge galaksije

Piše: Lujo Parežanin
Deklaracija za kulturu u doba krize COVID-19, koju potpisuju ministrice i ministri kulture 26 zemalja Unije, dokument je u ironičnom raskoraku sa stvarnim stanjem na terenu.

Ćorsokak korona

Piše: Hana Sirovica
Dok stvarni razmjeri i posljedice krize tek trebaju poprimiti svoje pune obrise, kultura na globalnoj razini proživljava šok, a prve reakcije i mjere pomoći uvelike variraju diljem Europe.

Kobne lekcije epidemije

Piše: Lujo Parežanin
Ključno je da kulturna politika aktualnoj krizi ne pristupa kao jednokratnom problemu, nego kao lekciji o dubinskoj promašenosti našeg društvenog odnosa prema kulturnom i umjetničkom radu.