Sadašnjost povijesti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Sadašnjost povijesti

Cilj projekta Sadašnjost povijesti Marijana Crtalića je rehabilitacija kulturne baštine grada Siska.

16.06.2011 - 05.07.2011 , Rijeka - Galerija SIZ

Izložba Sadašnjost prošlosti postavljena je u riječkoj Galeriji SIZ od 16. lipnja do 5. srpnja.

Autor intimno doživljava kompleksnu društveno političku pozadinu kulturnog naslijeđa usko povezanog s industrijskim razvojem i propadanjem svojega grada.

U fazama realizacije i dizajniranja postava, dokumentarističku kombinatoriku poslagivanja statističko-činjeničnih podataka, Crtalić nastoji oživjeti osobnim stavom o proučavanoj građi odnosno događanjima iz kojih je proizašla. Istraživanje i razvoj komunikacijsko - izložbenih alata bazira na razgovoru, pregledavanju i prikupljanju arhivskih materijala (fotografija, dokumenata, itd) te fotografiranjem i snimanjem ljudi, a naročito današnjih stanja prostora i objekata koji mu i služe kao razvojno-produkcijska okosnica rada. Daljnjim postupcima obrade, nastoji kreirati sintezu faktografije i osobnog doživljaja.

"Komunikaciju između mene, projekta i javnosti, pokušavam oživjeti i mojim neizlagačkim aktivnostima, pogotovo nastupima u medijima i sl. Vremenom su, iz svih tih akcija, u prvi plan počeli izbijati sve osjetljiviji problemi vezani, ne samo za sisačku kulturu i stanje grada, već i za cjelokupno društveno-političko stanje u kojem živimo. U tom kontekstu je i sisačka priča, kao odraz općeg sustava vrijednosti, puno razumljivija široj publici.

U najnovijem ciklusu Sadašnjost povijesti, pokušao sam vizualizirati danas uobičajen pogled na radnika i njegova prava u spoju s ponudom načina života koji mu se nudi od strane državnog aparata. Slobodnije rečeno, navedeni aparat  doživljavam kao dotrajali i pokvareni birokratski mehanizam, a radnike kao hipereksploatiranu tržišnu živu vagu bez prava i identiteta.

Od nekadašnjeg društveno političkog branda, radnička klasa je pretvorena u ismijani relikt socijalizma zabilježen na crno bijelim fotografijama, a radnik je postao duh odnosno sjećanje na čovjeka koji je "nekad" izgradio sve što mu je "danas" oduzeto u stvarnom svijetu izgrađenom po lokalnom kriminalnom modelu privatizacije i pretvorbe."

Marijan Crtalić

Organizator izložbe je Drugo more.

Program su podržali Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture RH, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

 

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 17.06.2011