Sadržaj definiran potrebama zajednice | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Sadržaj definiran potrebama zajednice

U organizaciji Platforme za Društveni centar Čakovec, putem javne akcije, izložbe i tribine javnosti je prezentiran projekt Društvenog centra u Čakovcu.

Piše: Martina Domladovac
  • A
  • +
  • -

U organizaciji Platforme za Društveni centar Čakovec održan je niz aktivnosti kako bi se javnosti prezentirao projekt Društvenog centra Čakovec. Na Trgu Republike, 9. travnja održana je javna akcija Namjena Društvenog centra u Čakovcu - pitamo građane!. Stotinjak građana i građanki kroz plakate, makete, informativne letke i programske knjižice upoznalo se s dosadašnjim aktivnostima Platforme te planovima i konceptom Društvenog centra. Sami su građani na panoima iskoristili priliku sami dodatno definirati sadržaj Društvenog centra, sukladno identificiranim vlastitim potrebama i potrebama zajednice.

U ponedjeljak, 11. travnja, u Starom hrastu u Čakovcu, otvorena je izložba Nezavisni prostori – prostori nezavisnih koja tematizira i dokumentira razne hrvatske društvene centre, klubove i prostore u kojima od sredine devedesetih godina do danas djeluju organizacije nezavisne kulture i u kojima se nezavisna kulturna scena stvara i reproducira. Korištenjem tih prostora, kao i samom borbom za njihovo korištenje, kroz posljednjih se dvadeset godina u lokalnim sredinama diljem Hrvatske realiziraju vrijedni kulturno-umjetnički sadržaji, generiraju nova znanja, a sama zajednica se okuplja i osnažuje. Na izložbi su se posjetitelji mogli upoznati i s dokumentiranim procesima u gradu Čakovcu, na kojima su najviše radili Autonomni centar - ACT i Centar za mlade Čakovec. Autori izložbe su Dejan Dragosavac Ruta i Dunja Kučinac. Izložba je nastala u suradnji Saveza udruga Klubtura te udruga Kulturtreger i Kurziv – Platforme za pitanja kulture, medija i društva, koje vode Centar za dokumentiranje nezavisne kulture.

Nakon otvaranja izložbe, održana je tribina Namjena Društvenog centra u Čakovcu - pitamo građane! s ciljem dodatnog propitivanja svrhe i namjene Društvenog centra Čakovec. Koordinator projekta Teo Petričević ukratko je predstavio do sad mapirane potrebe i sadržaje Društvenog centra Čakovec, prikupljene kroz niz istraživanja, planiranja, diskusija i javnih akcija održanih proteklih godinu dana. Svi rezultati istraživanja i analiza dostupni su na web stranicama Platforme. Na tribini su uz predstavnike članica Platforme, župana Matije Posavca i predstavnika Grada Čakovca Ninoslava Šipoša sudjelovali i zainteresirani građani, a unatoč tome što su bili pozvani i svi članovi i članice Gradskog vijeća Grada Čakovca i Skupštine Međimurske županije, nitko se od njih nije odazvao.

Župan Posavac i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i europske fondove, Ninoslav Šipoš izrazili su svoju podršku projektu Društvenog centra. Posavac je pritom naglasio kako je u kontekstu brže realizacije tog projekta Međimurska županija spremna ustupiti ili darovati dio neizgrađenog zemljišta na prostoru bivše vojarne, no Županija nema interesa za ulaganje u neke druge prostore pogodne za realizaciju projekta niti ima namjeru ustupiti prostor stare vojarne (kč 1729/2) koja je element zagovaranja Platforme posljednje dvije godine, stoji u priopćenju.

U Čakovcu, za razliku od ostatka Hrvatske ne postoje neiskorišteni prostori u vlasništvu jedinice lokalne ili regionalne samouprave ili oni u državnom vlasništvu, osim čestice 1729/2. Prostori u privatnom vlasništvu, koji bi se mogli staviti u funkciju organizacija u kulturi, danas su uglavnom neiskorišteni zbog njihove visoke cijene ili neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Stoga je na tribini bilo diskutirano i o politokracijskom modelu razvoja projekta. U kontekstu nekoliko javnih prostora trenutno zatvorenih građanima (Muzej Međimurja, Centar za kulturu, Knjižnica Nikola Zrinski, zgrada Scheier i drugi), župan je predložio pismo namjere organizacija civilnog društva, društvenih i kulturnih aktivista i građana vlasnicima prostora/institucija za redefiniranje modela upravljanja kako bi se otvorio prostor zajedničkog suupravljanja politikom, programom i prostorima.

Platforma za Društveni centar Čakovac inicijativa je dvadesetak organizacija civilnog društva, društvenih i kulturnih aktivista i građana koja je formalizirala djelovanje Inicijative 1729/2 krajem kolovoza 2015. godine. Platforma potiče i zagovara demokratske i participativne prakse u oblikovanju javnih politika te sudjelovanje građana i organizacija civilnog društva u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini. Platforma se zalaže za revitalizaciju bivše vojarne u Čakovcu, čime se pokrenulo niz javnih društveno-kulturnih događanja s ciljem oživljavanja i stavljanja u javnu funkciju drugih neiskorištenih prostora.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 12.04.2016

VEZANE VIJESTI

Stvaranje javnih prostora po mjeri građana

Razgovarala: Matija Mrakovčić
S Darkom Ciglarom razgovarali smo o prostornim mogućnostima i zagovaračkim kapacitetima organizacija u kulturi, aktivnostima Inicijative 1729/2 i stvaranju Društvenog centra Čakovec.

Trudimo se, ali treba biti strpljiv

Razgovarala: Matija Mrakovčić
Zrinka Šajn govori o varaždinskoj nezavisnoj kulturnoj sceni, Centru za mlade i osnivanju Saveza udruga te suradnjama u regiji Sjeverozapadne Hrvatske.

Participativna jesen u Čakovcu

Pripremio: Vatroslav Miloš
Platforma za Društveni centar Čakovec objavila je program aktivnosti koje će provoditi tijekom jeseni 2015. godine.