Sagledavanje socijalnih i sistemskih licemjerja | kulturpunkt

Najave Plesna predstava

<

Sagledavanje socijalnih i sistemskih licemjerja

U sklopu projekta Ruksak (pun) kulture izvedbeni kolektiv BADco. izvodi svoju predstavu Stranac.

25.10.2018 - 26.10.2018 , Buje - Pučko otvoreno učilište, Koprivnica - Dom mladih

U četvrtak i petak, 25. i 26. listopada u sklopu programa Ruksak (pun) kulture izvedbeni kolektiv BADco. izvodi svoju predstavu Stranac u Koprivnici i Bujama.

Prva će se izvedba održati u 18 sati u koprivničkom Domu mladih, dok će se druga održati 17 sati u Pučkom otvorenom učilištu Buje.

Polazeći od problema izostanka (su)osjećanja i očekivane emocionalne reakcije, projekt Stranac preko Camusovog antijunaka Meursaulta sagledava socijalna i sistemska licemjerja sakrivena iza odnosa zasnovanih na transparentnosti. Ovo scensko čitanje Stranca koncentrira se na tri dominantne slike preuzete iz romana; situacije ispovijesti, zatvora i trenutka samog ubojstva kao točke u koju se akumuliraju sve silnice romana. Rasvjetljavanjem narativa i diskursa kao pokušaja objašnjenja onoga što se dogodilo generira se ispovijesna razina, zakon prozirnosti. Gradnjom transparentne koreografske partiture mizanscenski se propituje izvedbena potentnost situacija i atmosfera upisanih u roman. Konačno, doslovno ispostavljeno rasvjetljavanju, ubojstvo kao središnje mjesto narativa izloženo je kao tableau neprestane prijetnje i scenska slika koja u gledateljevu oku uvijek ostaje nepotpuna u svojoj poetičnosti, uvijek nedovršena u iščekivanju vizualnog opuštanja, nejasna uslijed prevelike vidljivosti.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 24.10.2018