Sajam mnoštva povijesti | kulturpunkt

Vijesti Dokumentacija

<

Sajam mnoštva povijesti

Interdisciplinarnim projektom Tvrde činjenice nastoji se otkriti na koji način medijima uvijek uspije nadograditi osobno doživljene događaje u one povijesne.

Tvrde činjenice (Hard Facts) interdisciplinarni je istraživačko-prezentacijski partnerski projekt slovenske Udruge za domaća istraživanja, španjolskoga PENSART i riječke Samoupravne interesne zajednice koji će istražiti razlike između povijesti generirane medijima i znanošću te privatno iskonstruirane povijesti.

Projekt Tvrde činjenice ostvaruje se u vidu dvotjednog programa za građanstvo grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i šire, kroz istraživanje uz stručnu asistenciju, radionicu i suradnju s lokalnim, nacionalnim i regionalnim medijima od 25. do 29. ožujka, u izložbenom prostoru Mali salon na riječkom Korzu. Završno predstavljanje rezultata istraživanja i radionice bit će zaokruženo jednodnevnim Sajmom tvrdih činjenica koji će biti organiziran 30. ožujka u Malom salonu, te na Korzu ispred ulaza u galeriju. 

Ljudi u svom životnom vijeku promatraju ili sudjeluju u stotinama tisuća događaja koji su u isto vrijeme popraćeni i od strane medija. Neke od tih događaja pratimo dobrovoljno, neke slučajno, neke događaje organiziramo sami, a neke organizira vlada ili, recimo, naš omiljeni nogometni klub. Zanimljiva je tendencija donošenja kući suvenira s takvih događaja, koje čuvamo iako i nismo zagriženi sakupljači. Ti objekti ostaju s nama označujući posebne trenutke naših života. Mnogo su puta ti trenuci sinkronizirani sa zajedničkim socijalnim i političkim značenjima događaja, emitirani i zabilježeni putem medija. No, postoje i slučajevi kada neki događaji nikada ne uđu u povijest ili možda uđu u nekoj kasnijoj fazi. Tijekom projekta organizatori će, u suradnji s medijima, pokušati mobilizirati građane koji posjeduju takve predmete da ih predstave na radionicama te na Sajmu.

Projekt Tvrde činjenice nastoji razjasniti jedan od načina kojim pokušavamo prizemljiti naše fluidne živote, te otkriti na koji način medijima uvijek uspije nadograditi osobno doživljene događaje u one povijesne. Polazno je pitanje organizatora: "Jesu li naše memorije, otjelovljene u predmetima - tim čvrstim (tvrdim) činjenicama - u stvari, vrlo moćna mobilizacijska sila?!".

KP / hardfacts

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.03.2013