Sakupljač suburbane kulture | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Sakupljač suburbane kulture

Zdenko Franjić, nezavisni izdavač muzičkih izdanja, knjiga, stripova, čovjek koji je na puno načina zadužio književno-glazbenu alternativnu scenu, gostuje u Booksi.

09.06.2015 , Zagreb - Booksa

FOTO: Novi list

  • A
  • +
  • -

Zdenko Franjić je još 1987. osnovao prvu hrvatsku (odnosno tad još jugoslavensku) nezavisnu glazbenu izdavačku kuću Slušaj najglasnije, pod čijom je kapom do danas izdano više stotina albuma. U njegovoj su diskografiji muzičari koji nikad nisu dobili široku vidljivost, ali i legendarna imena poput Satana Panonskog, The Bambi Molestersa, Majki ili Damira Avdića. Sve je njih Franjić, zapravo, otkrio i progurao im na vidjelo prva izdanja.

Sam za sebe kaže da, poput skupljača narodnih plesova, "bilježi suburbanu kulturu". Ali Franjić nije samo strastveni fan te suburbane glazbe i književnosti, nego i njen postojani autor. Prve knjige koje je objavio bile su upravo njegove zbirke poezije Ludi pes i Furanje gudove. Otada ne izdaje svoje stihove, nego ih recitira uživo.

Priznanja za njegov rad nikad sa sobom nisu donijela veće svote novca, ali su zato riječi i poštovanje koje muzičari imaju za Franjića nemjerljivi u znamenkama. Dokaz tomu je i dokumentarni film Oči u magli snimljen o njemu 2005. godine, kao i nagrada na ovogodišnjem vinkovačkom DORF festivalu koju je dobio za životno djelo.

Zdenko Franjić dolazi u Booksu na razgovor, u utorak, 9. lipnja u 19 sati, u sklopu tribine Književnost, između, a sa sobom, kao i posvuda gdje ide, nosi naramak svojih izdanja za zainteresirane posjetitelje. Zajedno s njim doći će i njegov alter ego Lutajući DJ Zdena pa će svi prisutni imati priliku čuti i poeziju uronjenu u muziku.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.06.2015