Samo nastavite, molim | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Samo nastavite, molim

HTV je najavio novu mozaično-kulturnu emisiju koja će zamijeniti ugašenu Pola ure kulture.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

Autorski tim koji je godinama stvarao emisiju Pola ure kulture - Branka Kamenski, Ivana Antunović Jović, Ivona Haller, Dražen Ilinčić, Aleksandra Kovačić i Gordan Nuhanović - dobio je priliku nastaviti svoj kulturno-urednički angažman. Kako najavljuje HTV, od 30. rujna na Prvom programu u prime timeu (20.50) kreće nova emisija pod nazivom Samo kulturno, molim, "mozaično-kulturna emisija" u trajanju od 40 minuta. 

Novu kulturnu emisiju činit će prilozi "koji se bave aktualnim događajima u kulturi, kulturnom politikom i fenomenima u umjetnosti. Osim stalnih rubrika (a to su top-lista najčitanijih knjiga u bibliotekama, komentator mjeseca, vijesti iz Hrvatske i inozemstva), bit će emitiran i razgovor u studiju s nekoliko sugovornika o nekoj aktualnoj temi". Najavljene su reportaže i prilozi iz područja filma, književnosti, kazališta, opere i ozbiljne glazbe, baleta, suvremenoga plesa, slikarstva, arhitekture, znanosti i obrazovanja. 

"Cilj emisije jest afirmacija kulture i umjetnosti u televizijskome medijskom prostoru", najavljuje HTV. Nažalost, sam opis emisije, ali i najavljeni novinari i urednici, ne daju naslutiti da će Samo kulturno biti toliko različito od Pola ure: od samog naziva (emisija posvećena kulturi u naslovu mora imati riječ kultura) do najavljenog bavljenja mainstreamom i svim mogućim područjima umjetničke djelatnosti (no bez preciziranja ijedne inovacije dva tjedna prije prvog emitiranja). Ako se tome pribroje i svakodnevne Vijesti iz kulture (prebačene na Četvrti program) koje kulturu rijetko prepoznaju izvan dominantnog institucionalnog i tradicionalnog polja, točnije je govoriti o reafirmaciji uvijek iste kulture i umjetnosti koja široj javnosti prešućuje aktualne kulturne i umjetničke prakse i njihove kritičke, interdisciplinarne, participativne i inovativne pristupe. 

Naravno, za takve sadržaje postoji Transfer, koji je nakon više od tri godine pauze ponovno probuđen na Trećem programu početkom 2015. Nastavak emitiranja Transfera predviđeno je za listopad, no za to nemamo sigurnu potvrdu. 

Dodatna je bojazan što "krema kulturnoga novinarstva na HTV-u", kako ih (i samu sebe) naziva Branka Kamenski, "nema glavnoga šefa emisije, nego postoji (...) kolektivno predsjedništvo". Ako se sjetimo pristranih priloga koje je snimala Hloverka Novak Srzić ili komentara u kojima se protekle godine pojavljivao Slobodan Prosperov Novak, a koje je Boris Rašeta nazvao "zadnjim bedemom obrane ugroženog hrvatstva napadnutog od aveti prošlosti", te senzacionaliziranja i estradizacije kulturnih tema, opravdano je postaviti pitanje hoće li i odgovornost za takav novinarski rad biti prebačena na kolektiv, dakle opet ni na koga posebno.

Sve dosadašnje emisije Pola ure kulture dostupne su na zahtjev.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.09.2015

VEZANE VIJESTI

Više od potpisanog

Piše: Matija Mrakovčić
Hrvatska radiotelevizija otvorila je javnu raspravu o izmjenama i dopunama programskih obveza proizašlih iz Ugovora s Vladom RH.

Povratak Transfera

Piše: Vatroslav Miloš

U televizijskom eteru očekuje se povratak Transfera, emisije Gordane Brzović posvećene suvremenoj kulturi i rubnim umjetničkim praksama.

Jesen na Trećem

Treći program HTV-a najavljuje nove emisije iz kulture, znanosti i povijesti.