Samo ste se naslonili na umjetnost | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Samo ste se naslonili na umjetnost

Kad ležah na samrti Williama Faulknera nova je predstava Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život.

  • A
  • +
  • -

"Kad ležah na samrti - ovo je naslov statusa i stanja našeg teatra", naglasio je Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih i direktor Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život"Teatra kažem, iako mi nitko od relevantnih ne vjeruje, tapšući me po svestranom, ali virtualnom ramenu civilnog društva. - Slijepi ste, nemate fokusa, samo ste se naslonili na umjetnost – kao da govore, obrazlažući svoje ne-postupanje, proglašavajući sve dosadašnje napise širom medija pukim čavrljanjem sa novinarima i dnevno političkim iskricama. Faulkner, Ionesco, Miterer, Sofoklo i Harms odmahuju napisanim stranicama i pronose nam slavu svijetom, samo u našem dvorištu, kaljavi skeptici pucaju po nama i treniraju strogost birokracije", piše Perić u najavi nove predstave Kad ležah na samrti nastale na temelju sedmog romana dvostrukog dobitnika Pulitzera i nobelovca Williama Faulknera.

Možda najvažnije mjesto u Faulknerovu opusu zauzima roman Buka i bijes, prikaz propasti četvero djece stare obitelji Compson. Tom je djelu poput slike u zrcalu suprotstavljen roman o krajnje siromašnoj seljačkoj obitelji Bundrenovih, Kad ležah na samrti, iz 1930, koji se sastoji od unutarnjih monologa muža i (umiruće) žene, njihove mahnite, vizionarske i ekstravagantne djece i susjeda, a radnja kulminira u mitsko-grotesknom, ali primitivnom i tvrdoglavom, ustrajnom prevoženju majčina lijesa na daleko groblje u doba velike poplave.

 

Roman su za kazalište adaptirali i predstavu režirali Ksenija Zec i Saša Božić koji kontinuirano surađuju s Kazalištem Novi život na istraživanju različitih perspektiva, kako tehnologije ovog specifičnog kazališta, tako i poruka koje kazalište Novi život u svojim produkcijama donosi. Faulknerovi romani iz razdoblja Velike depresije donose uznemirujuće sličnosti s hrvatskom tranzicijskom zbiljom, dok estetska ekspresija predstave svojim minimalizmom suptilno priziva egzistencijalne konflikte našeg vremena, pozivajući na novi poredak stvari.

"Udruživši se s Majom Posavec i Ivanom Rushaidat, članovi Kazališta Novi život povest će vas na putovanje američkim Jugom i uznemirujućim krajolikom našeg iskustva današnjice", najavio je predstavu Saša Božić.

Premijera predstave Kad ležah na samrti najavljena je za nedjelju, 16. ožujka, u 18 sati u dvorani Miško Polanec Zagrebačkog kazališta mladihScenografiju i kostime potpisuje Zdravka Ivandija-Kirigin, glazbu Damir Šimunović, oblikovanje svjetla Marino Frankola, a predstavu izvode Dajana Biondić, Marijo Glibo, Anita Matković, Vojin Perić, Maja Posavec i Ivana Rushaidat.

Izvor: Novi život

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.03.2014