Samoodrživa zajednica mladih kreativaca | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Samoodrživa zajednica mladih kreativaca

Rijeka je odabrana kao grad domaćin okupljanja europskih studenata arhitekture (EASA) koje se svakog ljeta odvija u različitim zemljama. RE:EASA postat će dio programa Rijeka 2020.

Piše: Martina Domladovac

EASA tim u Madridu

  • A
  • +
  • -

EASA (European Architecture Students Assembly) mreža je europskih studenata arhitekture u sklopu koje se svakog ljeta u drugoj zemlji okuplja oko petsto mladih kreativaca koji žive zajedno u samoodrživoj zajednici. Događaj se odvija tijekom dvadesetak dana, a uključuje predavanja, graditeljske i teorijske radionice, kao i druge kulturne i arhitektonske sadržaje. EASA djeluje kao platforma za razmjenu društvenih, arhitektonskih i kulturnih iskustava, a glavni fokus ljetnog okupljanja su radionice gdje tridesetak grupa studenata intenzivno radi na različitim projektima koji u roku od dva tjedna budu finalizirani. EASA radionice mogu biti raznovrsne, od izgradnje arhitektonskih intervencija i struktura, rasprava o hipotezama i konceptima, fotografije, do performansa i plesa, uz korištenje različitih medija.

Na godišnjem sastanku predstavnika svih zemalja iz EASA mreže koji se održao u Madridu od 1. do 9. listopada, studenti Arhitektonskog Fakulteta u Zagrebu (Matej Antolković, Alma Antončić, Dora Gorenak, Enia Kukoč, Bruno Lang- Kosić, Vana Pavlić, Filip Pračić i Tijana Škrivanek) predstavili su program RE:EASA, te su u konkurenciji od pet timova odabrani za organizatore EASA-e 2018. godine u Rijeci. 

RE:EASA postat će dio šireg kulturnog buđenja Rijeke unutar programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, a bavit će se svim radnjama vezanim uz recikliranje i ponovnu upotrebu materijala i prostora te preispitivati naš odnos prema održivom razvoju. Cilj je RE:EASA-e dokazati da je umjesto povratka prirodi i okretanju od teške industrije potrebno naći nove načine iskoristivosti otpada i postojeće industrijske baštine. Istaknut će se važan problem suvremenog društva, rasipanje materijala, prostora, resursa i vremena.

Na radionicama RE:EASA-e studenti planiraju ostvariti niz trajnih arhitektonsko-urbanističkih intervencija od otpadnih i recikliranih materijala, koje će trajno ostati na području Grada Rijeke, na raspolaganju lokalnoj zajednici, stoji u priopćenju. 

Ovogodišnje EASA okupljanje odvijat će se od 22. srpnja do 7. kolovoza u sklopu Umjetničke kolonije Nida, Vilniusove umjetničke akademije u Litvi, a tema događanja je Not yet decided.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 13.10.2016

VEZANE VIJESTI

Čekaonica nedovršene prošlosti

Piše: Bernard Koludrović
Dokumentarističkim ulaskom u svijet luke i željeznice, Nadija Mustapić i Toni Meštrović prikazuju industriju s kakvom se Rijeka više nema priliku susresti.

Portret slučajnog prolaznika

Piše: Martina Domladovac
U sklopu ovogodišnje Spajalice, španjolski street art umjetnik Sebas Velasco oslikao je jednu riječku fasadu motivima koji obuhvaćaju prošlost i sadašnjost grada.

Politike uključive integracije

Piše: Martina Domladovac
Održava se godišnji sastanak koordinatora Interkulturalnih gradova, među kojima su i predstavnici Rijeke 2020, kako bi predstavili politike koje promiču razvoj temeljen na različitosti.