Šapći, pričaj, pjevaj, viči! | kulturpunkt

Video

Šapći, pričaj, pjevaj, viči!

Željka Blakšić je u suradnji s lokalnim aktivistima, nezavisnim novinarima i umjetnicima sastavila protestne pjesme kojima ogoljuje manjinske pozicije društva.

Zastupajući istovremeno različite aspekte iste borbe - obespravljene radnice, mladi koji gube pravo na obrazovanje i osobe koje odudaraju od heterosekusalne normativnosti - Šapći, pričaj, pjevaj, viči koristi glazbu za nove valove mobilizacije i širi repertoar političke borbe. U formi dječje igre i pjesmica djevojčice u dobi između 10 i 12 godina izvode performans u javnom prostoru razbijajući uvriježene stereotipe da djeca ne mogu razumjeti što se događa u njihovom okruženju i da su djevojčicama namijenjene tradicionalno ženske (pre)okupacije vezane za privatnu, a nikako javnu sferu. Umjetnički postupak u kojem slabiji - dijete, još k tome djevojčica – zastupa slabijeg manifestiran u odabiru teme, forme i izvođačica, izvrće uobičajene pozicije i time otvara pitanja o uvriježenim, često nevidljivim mehanizmima dominatne ideologije kojima su svakodnevno izloženi najmlađi članovi društva. Performans ima i naglašen edukativni karakter, s obzirom da u procesu pripreme umjetnica konfrontira djevojčice s drugačijim poimanjem društva u kojem se različite forme represije javno osuđuju, a zahtjeva jednakost i aktivno sudjelovanje u odlučivanju o javnim pitanjima.

Na stihovima su surađivali Barbara Matejčić, Petra, Marko Pogačar, Selma Banich, Crvena akcija, Hrvoje Jurić, Marko Marković, Adam Semijanac i Vlatka Blakšić, dramska pedagogignja je Maja Katić, suradnik za glazbu Igor Lumpert, dizajn potpisuje Vlatka Blakšić, a projekt je ostveren u suradnji s Dječjim kazalištem Dubrava.

Performans se održao u sklopu UrbanFestivala kojeg organizira [BLOK] - Lokalna baza za osvježavanje kulture.

Autor videa je Srđan Kovačević.