Šarolika ravnopravnost | kulturpunkt

Šarolika ravnopravnost

Filmski program ovogodišnjeg Vox Feminae festivala u pet tematskih blokova donosi širok raspon filmova koji će biti dostupni na njihovoj službenoj stranici. 

Pripremila: Hana Sirovica

Under the Underground (2019), r. Angela Christlieb. Izvor: IMDb

  • A
  • +
  • -

Prostor rodne i medijske kulture K-zona, udruga koja stoji iza portala Voxfeminae.net i istoimenog festivala, u povodu prošlogodišnjeg izdanja tog festivala najavila je kako će se on ubuduće održavati u novom obliku. Tada je teško bilo zamisliti trenutnu situaciju u kojoj se novi oblik nameće kao nužnost, a jedini je mogući prostor za realizaciju festivala onaj virtualni. Ovogodišnji, 14. Vox Feminae Festival, tako se pridružio nizu kulturnih manifestacija koje su svoje javne aktivnosti preselile online. Manifestacija posvećena feminističkom, ženskom i queer stvaralaštvu uključuje diskurzivni, umjetnički i filmski program.

Dok je diskurzivni dio ovogodišnjega programa posvećen književnosti, filmska selekcija koja s prikazivanjem kreće 8. svibnja donosi širok spektar različitih filmskih žanrova, tema i duljina. Preko 40 filmova podijeljeno je pet blokova koje će biti moguće pogledati na portalu Voxfeminae.net, a svaki će blok biti dostupan za pregled u trodnevnom periodu. Blokovi se se objavljivati ponedjeljkom i petkom u podne i sve su projekcije besplatne.

Filmovi iz prvog bloka, prigodnog naziva Predigra, prikazivat će se između 8. i 11. svibnja, a riječ je o jedinom bloku koji nema jasnu tematsku odrednicu, već okuplja najrazličitije filmske priče. U ovom će bloku svjetsku premijeru imati kratkometražni igrani film Joe &The Shawl redateljice Nicole Ballivian, film o susretu ultra-konzervativnog desničara i muslimanke.
 
Idući je na rasporedu Obiteljski blok, koji će počevši od 11. svibnja obuhvatiti filmove koji problematiziraju normativnost obitelji. Nakon toga, od 15. do 17. svibnja, u sklopu IDAHOT bloka prikazat će se deset filmova LGBTIQ+ tematike, čime VFF obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije. U četvrtom, Čudnovatom bloku između 18. i 21. svibnja prikazat će se filmovi koji uključuju elemente fantastike, čije likove zatječemo u neobičnim okolnostima, kao i oni koji "čudnovatost" postižu svojim formalnim karakteristikama ili atmosferom.
 
Zaključni WoW blok dio je projekta Women on Women, a prikazat će se između 22. i 25. svibnja. Ovaj blok završit će festivalski program filmskim pričama o ženama koje se pokušavaju izboriti za svoje mjesto u okolinama koje im nisu naklonjene – od sporta i glazbe do hrvatske ruralne sredine. U ovome bloku posebno valja istaknuti dvije premijere domaćih autorica animiranog filma. Svjetsku premijeru na VFF-u imat će Rhymes of the White Crow splitske redateljice Andree Resner, a domaćoj će publici premijerno biti dostupan i animirani film Makija koji potpisuje Mirta Brkulj
 
14. Vox Feminae i u virtualnom formatu zadržava praksu dodjele nagrada žirija i publike, pa će gledateljstvu omogućiti da ocjenjuju filmove i podrže filmašice_e koji su ih se posebno dojmili. Nakon završetka službene selekcije online izdanja ovog filmskog festivala, K-zona će publici premijerno predstaviti film Ane Opalić i Noe Kraljevića Želim to i doma!, nastao u sklopu projekta LGBTI radnopravnost svima!  U ovom dokumentarnom filmu devet LGBTIQ protagonista_kinja progovara o svojim iskustvima bullyinga, diskriminacije i nasilja. 
 
Čitav program dostupan je na festivalskoj stranici.
 
 
Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 07.05.2020

VEZANE VIJESTI

Igraj na kartu ravnopravnosti

Razgovarala: Martina Domladovac

Crowdfunding kampanja K-zone ušla je u svoj posljednji tjedan, a o aktivističkom potencijalu igre Strašne žene i budućem društvenom poduzeću razgovaramo s Gabrijelom Ivanov.

Izmješteni pristup dokumentarizmu

Piše: Hana Sirovica

Izložba Na brdu_Skice za izmještanje otvara pitanja posljedica turistifikacije i nefunkcionalnih gradskih resursa na primjeru dubrovačkog skloništa za pse.

Čarobni svjetovi Ursule Le Guin

Piše: Martina Domladovac
Dokumentarni film redateljice Arwen Curry koji portretira jednu od ikona znanstvene fantastike i američke književnosti 20. stoljeća otvorio je ovogodišnji Vox Feminae festival.