Sastavni i svakodnevni dio života | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Sastavni i svakodnevni dio života

Iako smo svjesni da je novinarstvo profesija na putu prema propasti, čini se da za to nikoga jednostavno nije briga.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Danijel Berković/PIXSELL

Prošle je godine u svijetu ubijen 61 novinar. Ako tome pribrojimo devet francuskih novinara smaknutih u redakciji satiričkog lista Charlie Hebdo i smrt novinara Halida al-Vašrija u samo petnaest dana 2015. godine - to je lijepa, okrugla brojka. Za koju nikoga nije briga. 

U proteklih je pet godina u Hrvatskoj  - ta informacija kao da nam je uručena umjesto blagdanske čestitke krajem prosinca - posao izgubilo između 1500 i 2100 novinara i novinarki. Ova rupa od 600 ljudi nekome bi se mogla učiniti neozbiljnom statistikom, no to je, čini se, realna brojka onih izgubljenih u vrtlogu novinarskog prekarijata znanog kao "RPO" ili honorarno zaposlenje. Ono što se zna, kad smo kod statistike, da je na popisu stanovništva iz 2011. godine u rubriku zanimanje novinar upisalo gotovo 5000 ljudi. Također, prema istraživanju Ministarstva kulture, prihodi novina i ostale periodike od 2008. do 2012. pali su s 3,19 milijardi kuna na 1,58 milijardi kuna. Opet izuzetno velike, lijepe brojke. Za koje, opet, nikoga nije briga. 

"Regionalna izdanja Večernjeg lista u srijedu (14. siječnja, op.a.) se prvi put nisu pojavila na kioscima diljem Hrvatske jer su iz ekonomskih razloga, kako je novinarima rečeno u Upravi lista, ukinuta sva dopisništva, a većini stalno zaposlenih novinara uručeni su otkazi, dok su honorarnim dopisnicima raskinuti ugovori", piše tportal. Bez prethodne najave, otpušteno je troje stalnih zaposlenika 12 honorarnih suradnika, tako da će "umjesto nekad razgranate dopisničke mreže, po kojoj je Večernji list desetljećima bio prepoznatljiv, sada [će] iz cijele zemlje u jedinstvenom nacionalnom izdanju Večernjeg lista izvještavati samo nekoliko dopisnika u većim hrvatskim gradovima". Iz uprave Večernjeg lista poručili su: "'Dolasci i odlasci zaposlenika, pa i ključnih ljudi, sastavni su i svakodnevni dio poslovnog života. Promjene organizacije osiguravaju financijsku stabilnost te ostvarenje poslovnih ciljeva". Opet, ponavljamo, nešto ne prevelikih, ali ipak značajnih brojki. Za koje, naravno, nikoga zapravo nije briga. 

Ovdje možete pročitati priopćenje za javnost predsjednice Ogranka HND-a Sisačko-moslavačke županije prepuno lijepih, okruglih brojki za koje vas, ako pretpostavimo da ćete uopće i otvoriti članak - čisto statistički - jednostavno neće biti briga. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.01.2015