Sasvim osobno i malog formata | kulturpunkt

Najave Izložba fotografija

<

Sasvim osobno i malog formata

Fotografkinja Ana Opalić izlaže svoje radove u crno-bijeloj tehnici.

01.03.2011 - 28.03.2011 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Niz izložbi NO fotografije zamišljen je tako da se umjetnici služe fotografskim laboratorijem Muzeja za produkciju fotografija. Ana Opalić otvara prvu u nizu ovih izložbi 1. ožujka u 19 sati u NO galeriji MSU-a.

Odabirom motiva, tehnike, ali i procesom ponavljanja, umjetnica proizvodi novi životni ritam. Riječ je o promatranju izabranog predjela gotovo svakodnevno, još od 1996. godina, ali ni jedan pogled nije isti - razlika je ključ ponavljanja. Promatrajući nizove gotovo identičnih fotografija morskog krajolika, posjetitelju se nameće pitanje: Što je zapravo ovdje sasvim osobno, što to sugerira naziv izložbe? Čini se da to osobno proizlazi iz susreta autorice i krajolika. Ona je, naime, prisvojila fotografirani prizor i učinila ga osobnim, gotovo intimnim, upravo u procesu neprestanog vraćanja istom i to tijekom desetak godina. Pred našim pogledom je uvijek isti motiv, no nikad ista fotografija. Sljedeća razina bliskosti autorice i motiva jest činjenica da je autorica vlastoručno razvijala fotografije iz negativa što znači da je provela vrijeme promatrajući negative i birajući, tražeći, reproducirajući upravo one koji joj nešto znače ili govore. Upravo taj odabir, premda nam Anin kriterij ostaje nepoznat, progovara o nečemu posve osobnom. Valja obratiti pozornost i na autoričinu interpretaciju: gradaciju tonova od crnog ka bijelom, fine detalje fotografiranog, format kadra i kvalitetu papira za razvijanje. Sve to svjedoči o Aninom izboru koji je, dakako, sasvim osoban.

Ana Opalić rođena je u Dubrovniku 1972. godine. Diplomirala je filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Fotografije samostalno izlaže od 1991. godine. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Predstavljala je Hrvatsku na 50. venecijanskom bijenalu, zajedno s Borisom Cvjetanovićem 2003. godine. Dobitnica je II. nagrade na natječaju T-HTnagrada@msu.hr 2008.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 25.02.2011