Sažet izbor iz bogatog programa | kulturpunkt

Najave Festival

<

Sažet izbor iz bogatog programa

Programom Barutana 017 nastavlja se suradnja udruge M-art i osječkog Muzeja likovnih umjetnosti.

02.11.2017 - 08.11.2017 , Osijek - Muzej likovnih umjetnosti

FOTO: Barutana / Facebook

  • A
  • +
  • -

Prije dvije godine započeta suradnja udruge M-art i Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku nastavlja se programom Barutana 017 koji se ove godine održava od 2. do 8. studenog.

Nomadsku povijest projekta koji je pod nazivom Barutana 06 pokrenut 2006. godine kroz inicijativu oživljavanja osječke Barutane te je prvotno zamišljen kao cjelogodišnji program namijenjen predstavljanju i poticanju nezavisne kulture, prethodnih su godina obilježili zaboravljeni i napušteni prostori u kojima su se u improviziranim i često neadekvatnim uvjetima realizirali programi kojima su se predstavili brojni sudionici hrvatske izvaninstitucionalne scene, umjetnici i kulturni akteri različitih područja djelovanja.

Pored naglašavanja važnosti prenamjene arhitektonske baštine u aktivan prostor suvremene kulturne produkcije i razmjene, zbog čega projekt inzistira na svome prvotnom nazivu, izvjesno je da je i dalje nužno naglašavati izostanak značajnije potpore gradske kulturne politike nezavisnim inicijativama u kulturi. Stoga se u nedostatku prostora namijenjenog djelovanju udruga i organizacija nezavisne kulture, u realizaciji desetog izdanja programa, učinio zaokret u odnosu na dotadašnju praksu te se provedba programa u svom jubilarnom izdanju odvijala u suradnji s Muzejem likovnih umjetnosti.

"Nastavljajući započetu suradnju, ujedno naglašavamo otvorenost Muzeja likovnih umjetnosti prema akterima izvaninstitucionalne kulture, što vidimo kao jedan od važnih koraka u daljnjem afirmiranju Muzeja kao sve aktivnijeg poticatelja i generatora različitih vidova suvremenih kulturnih i umjetničkih praksi. Također, ovom suradnjom nastojimo ponovno naglasiti kako su modusi kontinuiranoga prilagođavanja, snalaženja i iznalaženja novih načina za sprovedbu programa nezavisne kulture neiscrpni, ali i da ih je potrebno shvatiti kao poticaj za stvaranje i omogućavanje dugoročno kvalitetnijih i stabilnijih uvjeta rada, primjerenih vrsnoći programa odnosno uloženom angažmanu i umjetničkim ostvarenjima sudionika koji se predstavljaju ove, kao i prethodnih godina.

Tako će se u Muzeju likovnih umjetnosti u programu Barutana 017 ponovno moći vidjeti sažeti izbor programa kakav je Osijeku potreban u kontinuiranom trajanju – ne kao izniman događaj poput festivala ili manifestacije, već kao stalna programska platforma", stoji u najavi.

U programu ovogodišnje Barutane predstavit će se Marko Jović/Xtematic, Niko Mihaljević, projekti Saše Božića i Petre Hrašćanec te Petre Hrašćanec i Ksenije Zec, kao i filmovi Borisa Poljaka i Damira Čučića, dok će predavanja održati Darko Šimičić i Ivan Paić. Više o programu i raspored događanja potražite ovdje

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 30.10.2017