Scenariji razvoja digitalne humanistike | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Scenariji razvoja digitalne humanistike

Povod tribini je recentno izdanje časopisa Život umjetnosti koji se bavi digitalnom povijesti umjetnosti.

09.06.2017 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

U petak, 9. lipnja, u 19 sati, u klubu MaMa održava se tribina pod nazivom Scenariji razvoja digitalne humanistike. Povod organizaciji tribine je recentno izdanje časopisa Život umjetnosti (99/2017.) koji se bavi digitalnom povijesti umjetnosti, a koji je nastao kao rezultat dvogodišnjeg znanstvenog istraživanja na projektu ARTNET na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu (HRZZ). 

Tribina je namijenjena otvaranju šire rasprave o metodološkoj konfiguraciji digitalne humanistike te problematici njenog odnosa prema tradicionalnim istraživačkim praksama humanističkih znanosti s jedne strane, a s druge strane njene izloženosti negativnim tržišnim utjecajima digitalnih tehnologija koje se za polje vežu. Polazeći od dosadašnjih istraživanja u polju računalne lingvistike te iskustava primjene metoda digitalne humanistike unutar povijesno umjetničke discipline, tribina će naglasak staviti na evaluaciju posljedica višedesetljetnog razvoja ovog polja u zemljama poput SAD-a i Italije, kao i na potencijalne scenarije njegova razvoja u lokalnom kontekstu. Periferna ekonomska i kulturna pozicija iz koje tribina progovara predstavlja svojevrsnu prednost omogućavajući da se od samoga početka kritički pristupi evaluaciji digitalne humanistike, odnosno, da se aktivira kritički aparat post-kolonijalnih, feminističkih, materijalno-historijskih i drugih teorijskih temelja.

Sudionici okruglog stola su dr.sc. Ljiljana Kolešnik, znanstvena savjetnica i voditeljica projekta ARTNET, Institut za povijest umjetnosti, dr.sc. Daniela Katunar, znanstvena suradnica, Odsjek za lingvistiku, FFZG, Tihana Puc, samostalna istraživačica, Nikola Bojić, doktorand na projektu ARTNET, Institut za povijest umjetnosti, Sanja Horvatinčić, asistentica i izvršna urednica Života umjetnosti, Institut za povijest umjetnosti.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.06.2017