Scenaristički program "Zora Dirnbach" | kulturpunkt

Natječaji Edukacija

<

Scenaristički program "Zora Dirnbach"

Poziv je otvoren za sve članice i članove strukovnih udruga u polju scenaristike kao i studentice i studente dramaturgije i filmske režije umjetničkih akademija.

ROK: 01.10.2022
  • A
  • +
  • -

Strukovna udruga SPID – Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela raspisala je poziv za drugo izdanje razvojnog programa za scenarije dugometražnih igranih filmova, s naglaskom na njihovu društvenu dimenziju.

SPID-ov program usmjeren na bavljenje sadržajnim elementima scenarija. "Imenujući platformu po Zori Dirnbach, doajenki domaće scenaristike koja je, osim toga, radila i kao urednica i novinarka, te čiji je rad bio prožet snažnim antifašističkim duhom, ovim programom lokalnoj scenarističkoj sceni želimo omogućiti edukaciju u polju ljudskih i radničkih prava, ženskih, LGBTIQ i prava drugih manjina, politika identiteta, feminizma, politika obrazovanja, socioekonomske nejednakosti i klimatske pravde", navode u službenom priopćenju.

Cilj programa je da odabrani autori i autorice dobiju mogućnost da svoje scenarije, koji se dotiču nekih od navedenih tema, razvijaju u suradnji s istaknutim humanističkim znanstvenicama, aktivistkinjama i istraživačicama koje su angažirane kao mentorice u sklopu programa: Marijom Brajdić Vuković, Eminom Bužinkić, Mašom Grdešić, Ivom Marčetić, Barbarom Matejčić, Marijom (Maruškom) Miletom te Karlom Lončar.

Poziv je otvoren za sve članice i članove strukovnih udruga u polju scenaristike kao i studentice i studente dramaturgije i filmske režije umjetničkih akademija.

Za prijavu je potrebno ispuniti formular dostupan na stranici projekta, poslati scenoslijed, treatment ili scenarij, pismo motivacije za sudjelovanje u programu, uz obrazloženje odabira mentorice te plan istraživanja.

Za sudjelovanje u programu bit će odabrana dva autora odnosno autorice koji će tijekom pet mjeseci trajanja programa imati obvezu minimalno pet radnih susreta sa mentoricom po vlastitom izboru. Sudjelovanje u programu honorirano je stipendijom u ukupnom iznosu od osam tisuća kuna bruto. Po završetku programa, odabrani autori i/ili autorice predat će novu verziju scenoslijeda, treatmenta ili scenarija te izvještaj o radu u sklopu programa.

Detaljnije informacije moguće je pronaći na stranici projekta ili zatražiti putem maila.

Rok za prijavu je 1. listopada.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 11.07.2022