Scenografija utočišta i pripadnosti | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Scenografija utočišta i pripadnosti

Fotografska knjiga Dom Ane Opalić nastala je kao rezultat fotodokumentiranja domova osoba s neposrednim iskustvom rata.

19.06.2018 , Zagreb - Showroom, Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

U utorak, 19. lipnja u 19 sati u Showroomu Galerije Nova održava se promocija fotografske knjige Dom autorice Ane Opalić.

Novu fotografsku knjigu Ane Opalić izdala je Art radionica Lazareti u sklopu svoje serije Knjige umjetnika/Artists Books. Oblikovanje potpisuje Orsat Franković iz Studija Flomaster. Fotografije predstavljene u knjizi nastale su tijekom trogodišnjeg rada na projektu Udruge Documenta iz Zagreba.

U kratkom predgovoru knjige sama autorica pojašnjava njezin nastanak: "Od početka 2010. do sredine 2014. godine radila sam kao snimateljica na projektu Osobna sjećanja na rat i druge oblike političkog nasilja od 1941. do danas udruge Documenta iz Zagreba. Cilj projekta bio je prikupiti pet stotina videosvjedočanstava osoba s neposrednim iskustvom rata. Putujući tako po cijeloj Hrvatskoj, imala sam privilegiju upoznavati ljude koji su bili voljni podijeliti svoju potresnu priču, ulaziti u njihove domove i dobiti njihovo povjerenje da mi dopuste da ih fotografiram. Upravo njihovi domovi jako su me ganuli kao scenografija utočišta i pripadnosti. Prečesto skromno ili siromašno uređeni, govorili su mi o nekom drugom vremenu i nekim teškim okolnostima. Dom kao mjesto sigurnosti i pripadnosti često u ratu postaje i razlog stradanja jer ljudi ne žele otići sa svoje zemlje, ne mogu povjerovati da moraju napustiti svoje ili jednostavno nemaju kamo otići. Tako naizgled nevažni, istrošeni predmeti postaju značajni rekviziti nečije sudbine."

Na promociji će uz autoricu govoriti Vesna Teršelić i Ana Dević.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 19.06.2018