Scenska igra: Yorick | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Scenska igra: Yorick

Kapa, kapuljača ili magareća pokrivka nakon 14. stoljeća izlazi iz mode građana, prinčeva i sudaca i postavlja se na glavu duševno navodno bolesnome.

05.07.2013 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Teatar M&M i studenti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pozivaju na praizvedbu Yoricka u Booksi u petak, 5. srpnja, u 19 sati.

Dramaturgiju i režiju potpisuje prof. Mira Muhoberac, a umjetnički su suradnici, glumci i izvođači, dvorske lude i luđaci, ludičari i ludisti Margareta Benc, Vlasta Đurina, Saša Lovrić, Tina Marušić, Krunoslav Matošević, Emina Smajić i Mario Šimudvarac.

"Luda je slična zvrku koji preokreće slučaj. Uvijek izaziva kaos koji namiguje između sudbina. Može nam uskočiti u lice iskočivši iz okvira, začarati nas i zavrtložiti očekivanu ustajalost. Luda je u životu, kao i mat u taroku ili lovac u šahu, prevratnik koji egzistira unutar svetosti igrine i igrive zadanosti, mješatelj karata, preskakač crno-bijelih životnih polja. Sa svojom kapom i palicom, pjesmama i šalama dvorska je luda oličenje u sebi zatvorenih pravila igre i unutarnje slobode invencije, konvencijama usuprot. Istodobno ona negira ludičan prostor što ga tijelom i ponašanjem ucrtava – glavna joj je zadaća u igri kršenje pravila. Sve ove lude i navodni luđaci a genijalci na leđima nose svijet, a na glavi neko pokrivalo i u ruci neki štap, koji se nekad pretvara u cijelo tijelo. Slika lude izvrnuta je slika kralja: umjesto kraljeve veličanstvene estetike ubogarska dinamika, umjesto rituala vragolasti iskok iz njega, umjesto žezla palica, umjesto krune kapica.

U konstelaciji simboličnoga kostima i prepoznatljivih atributa najvažnije mjesto zauzima kapa, kapuljača ili magareća pokrivka, koja nakon 14. stoljeća izlazi iz mode građana, prinčeva i sudaca i postavlja se na glavu duševno navodno bolesnome. Noseći rekvizite potrošenosti na glavu kapu stavlja luda, kao što će polucilindar ili dvorogi šešir u iznošenosti na sebe staviti klaun.

Što se događa kad Yorick preda palicu ludosti Ofeliji, i to u kazališnom zrcalu? Pogledajte što o tome misli i govori, kako i zašto, gdje i kad, kome i čemu izvodi, pjeva i pleše Pomet, a što Hamlet i Grobar, što Kralj Lear, a što Learova Luda, što Pastorka i Otac, Petrica i Till, što Smithovi i Martinovi, Hamm i Clov, Vladimir i Estragon, a što Stari i Stara, jedan dječak, jedna gospođa Altrimenti-Menti, a što jedan Tom, i oni doturi i filozofi, lude i mudraci!", zapisala je u pozivu na scensku igru u Booksi profesorica, dramaturgija i redateljica Mira Muhoberac.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.07.2013