Sedam dana stvaranja | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Sedam dana stvaranja

Međunarodni festival u Pazinu, u organizaciji udruge Veliki mali čovjek, ciljano stvara i promiče kreativnost i umjetnost "ovdje i sada".

  • A
  • +
  • -
Sedam dana stvaranja (7ds) festival je bogate kulturne proizvodnje, ponude i promidžbe koji okuplja velik broj autora, te pozitivan i angažiran entuzijazam stvaralački opredijeljenih ljudi. Festival stvara kreativne vibracije i poticaje za razvoj pojedinca i socijalne sredine u svrhu suzbijanja kulturne apatije i pasivnosti i na taj je način postao kreator kvalitetne promjene zajednice, transfer iskustva i promicatelj kulturnih dobara.

Festival se redovito održava od 2004. godine, a realizira se na trima razinama. Na prvoj razini djeluju radionice i umjetnička kolonija. Na drugoj razini odvijaju se predavanja, okrugli stol i tribine otvorenog tipa dok se na trećoj odvija promocija i prezentacija gotovih djela autora u usponu i gotovih djela već priznatih autora. Festival je podijeljen na dva tematska ciklusa, prvih je pet godina promišljana Istra na granici tradicionalnog i suvremenog, a trenutni ciklus bavi se temom SVEjednoISTRA.

Jubilarni 10. festival Sedam dana stvaranja bit će održan od 11. do 17. kolovoza u Pazinu. Kao i proteklih godina, organizatori festivala, udruga Veliki mali čovjek, ciljano stvaraju i promiču kreativnost i umjetnost "ovdje i sada". 

Radionice na festivalu podijeljene su na "iskustvene" i "projektne". Prvu skupinu čine Dokumentarni eksperiment koju Fade In već niz godina provodi u sklopu festivala, potom Šenji II Valtera Černeke, Vanesse Milan i Tiziana Ciaoa iz Lab43 Forte Marghera-Venezia, privremeni grafički laboratorij i radionica dubokog tiska, Vodene boje Duge Bobanović Sikirice, Glas u pokretu Nicolette Valente te Foto laboratorij: stari zanati - veliki formati Svena Stilinovića.

Projektnu radionicu kompozicije na bazi raznih prirodnih i umjetnih zvukova koje polaznici mogu pronaći i stvoriti u Pazinu vodi Goran Farkaš, a Sedam dana stvaranja okuplja i umjetničku koloniju gdje nezavisni autori i skupine autora djeluju u kontaktu i potencijalno u interakciji sa sudionicima radionica, voditeljima, gostujućim autorima, predavačima i posjetiteljima. 

Sedam dana stvaranja u pravom je smislu radni prostor, otvorena platforma koja u produkcijskom i edukativnom smislu pruža infrastrukturu za zajednički rad i mogućnost da se krajnji produkt predstavi u zajednici u kojoj nastaje, ali i mnogo šire.

Na programu su ovogodišnjeg 7ds izložbe Maure Batarilović te Luise Ritoše i Višnje Levak, performansi Josipa Pina Ivančića te Šandora Slackija i Branka Sušca, predavanja Davora Pavune i Drage Perića, program Kino Kluba Zagreb odnosno filmovi Mira Manojlovića, Tomislava Šobana, Mare Šuljak, Darie Blažević i drugih, predstavljanje romana Krvna slika Vida Jeraja, predstava Od terora. Ženska gesta kao odgovor na krizu. Marine Petković Liker te koncerti Nola Piano, Veronike Canale, Veja, Shoot Me Wendy, Vasko Atanasovski trio i drugih.

Potpuni program festivala potražite ovdje.


7ds / M.M. / Fotografija: Teatro Stabile delle Marche, FOLK-S - will you still love me tomorrow?

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.08.2013