Sedma poplava | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Sedma poplava

Izložba u Galeriji Nano predstavit će haiku skulpture Mire Župe i interaktivnu video instalaciju Vane Gaćine.

28.05.2014 - 30.05.2014 , Zagreb - Galerija Nano

FOTO: Steve Rotman

  • A
  • +
  • -

"U pseudomorfnom ograđju Daruvara iskrinih lokvi pod naponom dlanova ustanovilo se koncentrinčo brdo blagoglagoljivih sjena.... sad ga korodiraj Dijana... jer spiralno se sabilo uvis i neda stropu da pusti očnjake. Onkraj Pijevijetnice kornubila kaplika, čagalj kao i fen uznemiruju ga, kao i njegovog bližnjeg metatron odjarboljenog poskoka. Ekstenzija korozije prima vodu sve do perifernih kostiju dlanova zagorenog zemljopisa. Ako hoćes stavi isto u vodu i izvuci sebi mogući kraj, tojest krajolik bez zaleđa kolonizarih kometa. Jer Dalekoobzorju i kolonjskim pećima neupadljivo kontrapunktira maslačkov sjever i polurafinirane orahove potočiće...ali bez prikupljanja plemenske saharoze, jer sedam minuta od Lisabona i Pribuda nestalo je bezbroj mjehurića... svakog večeg od žutog mungosa u južnom temelju. 

I kao govori: trojedino te frkči vidro kajmana, odjagodičnjenih jarbola i krempitinih trgova, a ti nadbiskupe skvikni! Kakav bi sendvič? Jer ozračila nas je vodena leća za pokusne karmeličane Fabio. Svatko ovdje okrugao živčan i bez pokučstva poručuje: Divljač ne bira uvijek čistinu, jer sunca se nagutao sakralni beskučnik, i preplanuo na septicnoj mjesečini sam rezbari frulu za religiozni krivolov mitološke tunjevine i drugorazrednog pretjerivanja... ali opet bez kolonijalnih hvataljki i jogunastih vodokradica .... E pa kaže: izlijmo si gvozden oblak u punoj spremi gustog svitla i procitanog krumpira... Čelav prorok zeca prati a sve je malo ukoso........ Pustinjskih mi rana....zašto san se nasmija? Ali nema veze... vruč bajam lako ispari ...............", stoji u najavi izložbe.

Vana Gaćina diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a potom završava magisterij na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani, smjer video. Bavi se multimedijalnim instalacijama u kojima povezuje klasičnu umjetnost sa suvremenom tehnologijom.

Miro Župa diplomirao je kiparstvo na Akadmiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2002. Jedan je od vodeći haiku strip-autor ovih krajeva. Autor je haiku stripa Lavanderman, član je kolektiva Komikaze te sudjeluje u oblikovanju i koncepciji Udruge PERON8.

Izložba će biti otvorena u Galeriji Nano od 28. do 30. svibnja.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 27.05.2014