SEFF | kulturpunkt

Najave Festival

<

SEFF

Sredinom svibnja počinje sedmo izdanje Sisak Eko Film Festivala, jedinstvenog putujućeg festivala filma o zaštiti okoliša.

14.05.2014 - 24.05.2014
  • A
  • +
  • -

U srijedu, 14. svibnja u 15 sati započinje putovanje međunarodnog tima Sisačkog ekološkog filmskog festivala na put dug preko 600 kilometara kojim će biciklima donijeti ekološke filmove publici urbanih i ruralnih krajeva. Festivalski tim će krenuti ispred Doma kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku prema Bosni, neposredno nakon tiskovne konferencije na kojoj će se predstaviti međunarodni festivalski tim. 

Festivalski tim čine volonteri iz Francuske, Srbije, Estonije, Južne Koreje, Portugala i Belgije, potpomognuti organizatorima iz Hrvatske, a u narednih će desetak dana, od 14. do 24. svibnja, među ostalim gradovima, proći od Siska preko Hrvatske Kostajnice, Bihaća, Kulen Vakufa, Jasenovca, Sunje, Gline i Petrinje natrag do Siska. 

Izbornik Silvio Mirošničenko ovako piše o ovogodišnjem izdanju festivala: "Sisak Eko Film Festival ove godine slavi sedmu godinu održavanja usprkos mnogobrojnim organizacijskim preprekama koje kao da su nestale uslijed velikog entuzijazma organizatora festivala Daniela Pavlića, njegove vrijedne ekipe i samog grada Siska koji se više postaje nezaobilazno kulturno središte. Danas govoriti putem dokumentarnog, igranog, eksperimentalnog i animiranog filma o ekologiji znači biti socijalno osviješten, angažiran i kreativno zapitan: što će biti s našom domovinom uslijed podivljalog liberalnog kapitalizma koji bezočno razara sve pore našeg društva. Svjedoci smo kako se devastiranje nacionalnog bogatstva sve više prebacuje na prirodne ljepote naše zemlje, tako da je samo pitanje vremena kada će ovaj festival postati svojevrsna moralna vertikala, a filmovi sredstvo pojedinca koji može i mora aktivno reagirati na sve anomalije neosviještenih razarača prirodne i kulturne baštine.

Filmovi koje smo odabrali za prikazivanje na SEFF-u mogu se podijeliti na autorske filmove, filmove izrazitog ekološkog angažmana, filmovi autorefleksije autora o prirodi i okoliši, kao i filmove kojima je primarno važna estetska strana u prikazu teme itd. Kako je festival otvoren i prema neprofesijskim filmovima i autorima, jasno je da kvaliteta filmova varira ovisno o produkcijskim uvjetima i kreativnim potencijalima. No, glavna svrha ovog festivala je poticati mlade da putem filma ekološki djeluju u lokalnoj zajednici, a putem filmskih radionica dodatno se medijski educiraju. Koliko je naše društvo po tom pitanju zaostalo, dovoljno govori činjenica da u Hrvatskoj još uvijek ne postoje kontejneri za odvajanje smeća, a zelenih površina u gradovima je sve manje i manje. Koliko je ovom festivalu važna edukacija djece i mladih, govori podatak da smo festivalski program podijelili na dječji program, službeni program i poseban program. 

U dječjem programu mogu se pogledati nekoliko zanimljivih animacija, dok u službenom programu impresivni mali spektakl Requiem 2019 poznatog američkog glumca Rutgera Hauera kojeg je pozvao na suradnju danski redatelj Sil Van Der Woerd. Od filmova iz regije vrijedno je izdvojiti duhoviti film Aladin i čarobna kanta, kao i mali spektakl na vodi Posljednji splavar, produciran od strane hrvatskog producenta.

Kamera je danas postalo opasno oružje za kojeg bi pojedini moćnici zasigurno da mogu zakonski tražili da svatko od nas nosi ''oružani list''. I zato ljudi snimajte i upirite prstom na objektivu u sve što vam u vašoj lokalnoj zajednici smeta pa makar to bila obična snimka mobitelom. Ne bojte se, SEFF će vas i sljedeće godine podržati u aktivističkim i estetskim promišljanjima koja poručuju da nitko nema pravo uništavati prirodu radi vlastitog i korporacijskog profita".

Završnica i proglašenje najboljih filmova je 24. svibnja u Sisku, Kazalište 21, s početkom u 18 sati, a sve će zatvoriti koncert Kazališnog benda iz Siska i grupe Dede Putra iz Bihaća. Detaljnije informacije o putujućem festivalu potražite ovdje


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.04.2014