SEFF u KIC-u | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

SEFF u KIC-u

Netom završeni Sisački ekološki filmski festival (SEFF) gostuje u zagrebačkom Dokukinu KIC s dokumentarcima prikazanim na ovom putujućem festivalu.

31.05.2013 - 01.06.2013 , Zagreb - Dokukino KIC
  • A
  • +
  • -

Sisački ekološki film festival (SEFF) jedinstveni je hrvatski filmski festival sa svim elementima pravog putujućeg festivala o zaštiti okoliša. Riječima selektora 6. SEFF-a Silvia Mirošničenka, "Sisak Eko Film Festival želi poručiti da je ekološki aktivizam zanimljiv, zabavan i očaravajući. Uz sve organizacijske poteškoće SEFF snažno grabi naprijed predstavljajući zanimljive stilske pravce i osobne dokumentarne zapise od strane autora koji s velikom ljubavlju i žarom prezentiraju ekološku svijest koja se kod nas sve više stavlja na marginu, dajući prednost korporacijskom profitu".

U petak, 31. svibnja, u 19 sati SEFF će biti predstavljen uz projekciju dva kratka filma festivalskog tima SEFF 2012. i SEFF 2013.

U 19.30 sati možete pogledati pet najboljih filmova po ocjeni publike sa 6. SEFF-a: The Man Who Lived on His Bike Guillaumea Blancheta, Contagion Egora Gaevskog, Tu pored puta Rasima Karalića, Park ljubavi Lane Kosavac te One Luisa Sergia Jaimea.

Kanadski film The Man Who Lived on His Bike pobjednik je ovogodišnjeg festivala. Film koji je mladi Blanchet posvetio svom ocu koji je kao i on zaljubljenik bicikla, na dinamičan i komičan način prikazuje doslovan život na ovom jedinstvenom ekološki prihvatljivom prijevoznom sredstvu. Brzim kadrovima i samom idejom, ovaj trominutni film osvojio je publiku ne samo na završnici nego i u svim mjestima kroz koje je tim festivala prošao na svom putu dugom preko 700 kilometara.

Drugo mjesto odlukom publike pripalo je bjeloruskom animiranom filmu Contagion. Riječ je o dojmljivom prikazu čovjekova postanka i njegove destrukcije prema prirodi. Dubljom socijalnom tematikom i onečišćenjem prirode bavi se potresan kratki film Tu pored puta, koji će zasigurno pokrenuti mnogobrojne polemike o licemjerju državnih institucija koje ljude doslovno tretiraju kao smeće, isto ono kojeg isti ti ljudi sakupljaju nedaleko od šumarka pored autoceste u kojem žive, prepušteni samima sebi. Park ljubavi priča je o Parku mladenaca u Novom Zagrebu, prvom parku izgrađenom nakon Drugog svjetskog rata u Zagrebu, ispričana kroz intimna sjećanja tri bračna para.

Nakon pet najboljih slijedi Prof. Bike-man Daniela Pavlića iz posebne selekcije SEFF-a o profesoru tjelesnog odgoja koji tijekom cijele godine putuje iz Siska u Hrvatsku Kostajnicu na posao biciklom. U 21 sat pogledajte Pun kufer Tomislava Jelinčića o ljudima koji zbog raznovrsnih razloga odlaze živjeti zdravim životom daleko od gradskog asfalta.

U subotu, 1. lipnja, u 17 sati pogledajte tri kratka filma iz Hrvatske i regije. Dokumentarac Planet Slovenija Simone Ferenc o ljepotama slovenskih planina na način kakvog do sada nismo imali prilike vidjeti, nagrađivani srpski film Mobi Dik - zemlja koja plovi Nebojše Ilića koji govori o karizmatičnom čuvaru i ljubitelju prirode na Vlasinskom jezeru, te Sol, maslina, kamen Branka Vilusa koji se sastoji od tri priče o tradicionalnim mediteranskim zanatima - sakupljačima soli, maslinarima i graditeljima suhozida.

Istoga dana u 18 sati pogledajte Od zrna do slike Branka Ištvančića o tzv. slamarskim umjetnicama na sjeveru Vojvodine.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.05.2013