Seksualnost, kulture i politike | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Seksualnost, kulture i politike

Ljetni institut za seksualnost, kulturu i politike novi je trajni projekt kojeg je pokrenuo Odjel za rodne studije Euro-Balkan Instituta za društvena i humanistička istraživanja, Skopje.

  • A
  • +
  • -
Osnovni je cilj Instituta okupiti mlade postdiplomske studente, aktiviste, znanstvenike i profesore iz istočne i zapadne Europe, te promovirati zajedničku platformu za istraživanje i transdisciplinarno teoretsko promišljanje složenih načina miješanja seksualnosti, kulture i politika, te u konačnici propitati geopolitički određeni diskurs u istraživanju seksualnosti, rodnih studija i queer teorije.

Ideja je osigurati studentima, znanstvenicima i nastavnicima mogućnost da ispituju, decentraliziraju i demokratiziraju ova područja, na način da se odloži osjećaj teorijske i geopolitičke privilegije koju ova istraživanja često impliciraju, te da se uvedu novi modeli promišljanja kontekstualno specifičnih fenomena povezanih sa seksualnošću i, obrnuto, da se obogate teorijske paradigme s kontekstualno specifičnim fenomenima i istraživanjima.

Tema prvog izdanja Instituta je Queerness, Zajednica i Kapital: Prema Novim Savezima Političkog. Cilj je istražiti složene zaplete queer teorije i prakse, politike i kultura. Osigurat će se prostor za radikalno propitivanje hegemonijskih režima institucija /održavanja političkih zajednica, kao i globalni i regionalni režimi mišljenja o neoliberalnim snagama. Stoga, cilj Instituta je slijediti višestruke putove kroz koje queerness ulazi u političke projekte konstituiranja zajednice te postoji unutar njih, u njenim različitim oblicima, oživljenom nacionalizmu, baštini komunizma i europskoj zajednici s jedne strane, te u imperativima globalnih neoliberalnih tržišta i njihovoj posljedičnoj komodifikaciji identiteta i procesa de-demokratizacije i depolitizacije.

Nadalje, polazeći od ovih okvira, Institut se okreće prema reviziji dominantnih formi queer političke borbe i strategije otpora; također, želi istražiti koje su mogućnosti koje proistječu iz queernessa i njegovih već postojećih političkih utjelovljenja i specifičnih povijesnih iskustava? Koje mogućnosti postoje u raznolikim geopolitičkim kontekstima za promišljanje naših zajedničkih i općih kategorija politike, otpora i zajednice?

Stoga, Institut će biti domaćin za kritičku i dubinsku analizu pozicije koju queer borbe imaju u kontekstu borbi za socijalnu pravdu, ekonomsku redistribuciju i ljudska prava, te će poticati diskusiju o mogućnosti predviđanja i propisivanja političkih saveza izvan uskih granica politike identiteta i logike isključivanja te podjele priznavanja i redistribucije. Na kraju, posebno će se postaviti pitanje kako se politički utjecaj queera neutralizira i re-radikalizira u postojećim i navodno queer-prijateljskim političkim okruženjima?

Program je podijeljen u četiri sekcije: Queerness, političko i zajednica, (Queer) umjetnost, kultura i otpor, Kapital, konzumerizam i queer vizibilitet i Queering opći štrajk i okupacija.

Program  - za koji se prijave primaju do 15. lipnja, a sama se Ljetna škola održava se od 12. do 30. kolovoza u Ohridu - uključuje predavanja, radionice, čitanja, seminar i zajedničku diskusiju, pod vodstvom istaknutih stručnjak iz Europe. Sudionici bi trebali biti postdiplomski studenti (MA, PhD) zainteresirani za istraživanje tema kulturalnih studija, vizualne umjetnosti i humanistike te srodnih studija. Prijaviti se mogu i aktivisti na području seksualnosti i roda.

Kotizacija pokriva troškove edukacije i studijskih materijala i iznosi 600 eura, a sudionici iz Hrvatske mogu se prijaviti za stipendije u okviru programa CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies). Više detalja o programu, prijavi, kotizaciji i ostalim pojedinostima potražite na službenim stranicama Euro-Balkan Institutea. 
Izvor: Culturenet

 

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.01.2012