Seksualnost, starenje i smrt | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Seksualnost, starenje i smrt

Druga epizoda WHW-ovog projekta Janje moje malo fokusira se na pitanja seksualnosti unutar privatne i javne sfere te društvenog odnosa spram procesa starenja.

29.11.2016 - 22.12.2016 , Zagreb - Razne lokacije

Tim Etchells, So Small, 2003

  • A
  • +
  • -

Druga epizoda sedmomjesečnog projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) započinje u utorak, 29. studenog otvorenjima izložbi u Galeriji VN u 18 sati, Galeriji Greta u 19 sati i Institutu Tomislav Gotovac u 20 sati

Nastavljajući kritičku kontekstualizaciju zbirke Kontakt iz Beča i produbljujući neke od tematskih cjelina predstavljenih u prvoj epizodi, druga epizoda fokusira se na pitanja seksualnosti unutar privatne i javne sfere te društvenog odnosa spram procesa starenja i smrti. 

Institut Tomislav Gotovac, posvećen istraživanju, zaštiti i promociji rada Tomislava Gotovca, djeluje u stanu u kojem je umjetnik proveo posljednje godine života. Institut predstavlja svojevrsnu "zatečenu" instalaciju nastalu specifičnim Gotovčevim tretiranjem nađenih i svakodnevnih predmeta i njegovim sveobuhvatnim pristupom kojem je, u maniri radikalnih umjetničkih praksi 20. stoljeća, cilj bio brisanje granica između života i umjetnosti. U dijalogu s Gotovčevim kontinuiranim interesom za konfrontaciju s malograđanskim predrasudama i za transformativne mogućnosti tijela u javnoj sferi, u Institutu će biti izložena site-specific instalacija ruskog suvremenog umjetnika Nikolaja Olejnikova, člana grupe Chto Delat, te dio fotografskog ciklusa poljske umjetnice Ewe Partum Samo-identifikacija (1980.). Ciklus Ewe Partum u kojem umjetnica stvara začudne kompozicije umećući svoje golo tijelo u fotografije urbanih scena Varšave nastavlja se u Galeriji Greta, gdje će biti izložen s radovima Mladena Stilinovića i VALIE EXPORT. 
Teme vezane za pitanja društvene uvjetovanosti odnosa prema tijelu, rodnim stereotipima, seksualnosti, starenja i smrti će se u Galeriji VN predstaviti radovima umjetnika različitih generacija: Gete Brătescu, Anne Daučíkove, Tima Etchellsa, Tomislava Gotovca, Iona Grigorescua, Tibora Hajasa, Nikolaja Olejnikova i Artura Żmijewskog. Izbor radova Tomislava Gotovca, posuđenih iz zbirke Sarah Gotovac, u Galeriji VN uključuje i prvi put izlaganu seriju Humor, duhovitu i nekorektnu seriju kolaža koja ismijava sve oblike društvenih konvencija vezanih uz seksualnost i njenu reprezentaciju.

Kustosice cjelokupnog projekta su Što, kako i za koga/WHW u suradnji s Kathrin Rhomberg.

Druga epizoda projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) završava 22. prosinca. Za vrijeme trajanja druge epizode i dalje su otvorene izložbe u Galeriji Nova i stanu Softić, a treća epizoda započinje 16. prosinca novim izložbama u Galeriji Nova, stanu Softić i prostoru Pogona Jedinstvo.

Više potražite na službenoj i Facebook stranici.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.11.2016