Senat funkcionira kao štambilj Rektorata | kulturpunkt

Audio

Senat funkcionira kao štambilj Rektorata

Autori: Luka Čuljak i Nikola Bojanić

U emisiji Mreže antifašistkinja Zagreb i Radio Studenta gostovali su Marta Šojat i Borna Lozo, studenti Hrvatskih studija.

Studenti Hrvatskih studija izglasali su blokadu nastave 20. ožujka zbog ukidanja kvota za upis na studij filozofije što je protumačeno kao uvod u potpuno ukidanje studija u obliku u kojem sada postoje. Iako je studentima i profesorima bila obećana promjena statusa iz sveučilišnog centra u punopravnu sastavnicu, dogodilo se upravo suprotno - Hrvatski su studiji degradirani u sveučilišni odjel kojim se po statutu Sveučilišta upravlja izravno iz Rektorata. Senat Sveučilišta je na sjednici 17. siječnja izglasao promjenu statusa Hrvatskih studija, dok je Studentski zbor Hrvatskih studija obmanjivao studente tvrdeći da do nikakvih ukidanja upisnih kvota neće doći. 

"Nema sumnje kako je kriza na Sveučilištu, koja traje već skoro godinu i pol dana i u kojoj se iskristaliziralo nekoliko žarišnih točaka - Tekstilno-tehnološki fakultet, Filozofski fakultet i Hrvatski studiji - posljedica opasnog drmanja stolica vrlih čelnika Sveučilišta, kojima ono očito ne predstavlja nešto što pripada svim studentima i profesorima, svim zaposlenicima, već nešto što služi servisiranju njihovih privatnih interesa i privatnih interesa njihove klike", piše Anja Grgurinović, a Igor Lasić utvrđuje da "iza ovog stoje lični motivi, jer iza svega ostalog stoji privatni interes. Isti ljudi koji danas nastoje pod svaku cijenu rasturiti Hrvatske studije, prije dva i pol desetljeća su ga osnivali sa zadnjim namjerama slabljenja Filozofskog - u nadi da će ga paralelna institucija uspjeti potisnuti. Plan im nije uspio, štoviše, uskoro su dospjeli u sukob i s kolegama s tog fakulteta. Bili su majorizirani i potisnuti, ali su se zaobilazno vratili na pozicije vlasti, i to s obnovljenim uporištima u crkvenim i stranačko-političkim strukturama. Kako je za takav povratak ipak trebalo dosta vremena, ispalo je da su, među ostalim, zaplesali i s onu stranu propisnog trajanja radnog i funkcionerskog vijeka". 

Radio Borba nastalala je kao rezultat dugogodišnje suradnje Radio Studenta i Mreže antifašistkinja Zagreb (MAZ), a emitira se utorkom od 12.15 sati na 100,5. U Radio Borbi emitiranoj 28. ožujka, na sedmi dan blokade Hrvatskih studija, gostovali su studenti Marta Šojat i Borna Lozo. S Lukom Čuljkom i Nikolom Bojanićem razgovarali su o krizi na fakultetu, podršci studenata i profesora, promjeni odluke iz Rektorata kojom se najavljuje vraćanje upisnih kvota za studij filozofije, njihovom zahtjevu za odlaskom uprave, redovnim izborima za Studentski zbor Sveučilišta i studentske zborove sastavnica te budućim kretanjima Studentskog sabora, formiranog tijela studenata koje bi s upravom trebalo "otvoriti dijalog" oko problema na Hrvatskim studijima.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.03.2017