Šesti Dani srpske kulture | kulturpunkt

Najave Festival

<

Šesti Dani srpske kulture

Manifestacije će u nekoliko hrvatskih gradova približiti najnovija dostignuća srpske kulture.

01.12.2011 - 05.12.2011 , Split - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

U Zagrebu, Rijeci i Sisku od 1. do 5. prosinca po šesti put biti će održana manifestacija Dani srpske kulture u sklopu koje će publika uživati u probranom filmskom, književnom, glazbenom i kazališnom programu.

U filmskom programu našlo se šest naslova nastalih u posljednje dvije godine, od kojih će čak pet imati svoju zagrebačku ili hrvatsku premijeru: Šišanje Stevana Filipovića, omnibus Oktobar grupe mladih autora, Beli, beli svet Olega Novkovića, Jesen u mojoj ulici Miloša Pušića i Montevideo, Bog te video Dragana Bjelogrlića. Šesti film iz programa jest Tilva Roš redatelja i scenarista Nikole Ležajića koji u Zagreb stiže s desetak vrijednih nagrada s domaćih i svjetskih festivala, među kojima i nagrada Bauer s ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, Srca Sarajeva za najbolji film i najbolju mušku ulogu te svježa nominacija Europske filmske akademije za nabolje debitantsko ostvarenje.

Književni program sastavio je Kruno Lokotar, književni kritičar, nekadašnji urednik u izdavačkoj kući AGM, a sadašnji urednik u izdavačkoj kući Algoritam. Književni program šestih Dana srpske kulture u goste nam dovodi cijenjene i nagrađivane književnike Vladimira Arsenijevića i Dragana Velikića, te putem gostovanja Miloša Živanovića, Saše Ilića i urednika Saše Ćirića predstavlja kultni online književni časopis Beton.

Glazbeni program predstavlja prvi zagrebački samostalni koncert popularnog beogradskog benda Svi na pod i ponovno gostovanje značajne figure regionalnog klupskog života DJ Ewoxa. Koncert će biti održan u subotu, 3. prosinca u Tvornici kulture.

Program završava se u ponedjeljak, 5. prosinca, u zagrebačkom Teatru &TD i to gostovanjem predstave beogradskog teatra Mimart Odabrani se bude koja istražuje budnost na interpersonalnom nivou kroz budnost duha, uma i tijela, kao i budnost zajednice koja je pokretačka snaga društva. Predstava je dio europskog projekta Wake Up u kojem, osim srpskih, sudjeluju kazališne trupe iz Nizozemske, Velike Britanije i Bosne i Hercegovine.

Više o programu potražite ovdje.

 

Foto: Šišanje / Stevan Filipović

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 25.11.2011