Šetnja kroz bolju stambenu povijest | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Šetnja kroz bolju stambenu povijest

Vođenom šetnjom naslovljenom "Stanogradnja u socijalizmu / naselje Turnić "zainteresirani će se upoznati s prostorna i arhitektonska povijest naselja te ondašnjim stambenim politikama.

23.03.2017 , Rijeka - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Masovna, društvena stanogradnja najizrazitiji je oblik urbanizacije u socijalističkom razdoblju. Podizanje stambenih kapaciteta bio je odgovor na ekonomsku migraciju stanovništva, ali i rezultat načelnog društvenog stava da rješavanje stambenog pitanja građana treba biti potpomognuto i posredovano državnom stambenom politikom. Kao industrijski snažno središte SR Hrvatske i najvažnija jugoslavenska luka, Rijeka je više nego udvostručila broj svojih žitelja te povećala teritorij planskom organizacijom stambenih naselja. 

Naselje Turnić jedno je od najzanimljivijih zbog svoje etapne izgradnje i različitosti primijenjenih stambenih tipologija, od prvih eksperimenata sa montažnim sustavima kasnih 1950-ih godina do uhodane, industrijalizirane proizvodnje stambenih jedinica 1960-ih i 1970-ih godina. Vođenom šetnjom upoznat će se prostorna i arhitektonska povijest naselja, odnosno stratifikacija stambene izgradnje od međuratnih radničkih naselja, preko prvih poratnih višestambenih objekata i "koncentričnih" gradilišta 1950-ih i 1960-ih, sve do stambenih tornjeva na Čandekovoj ulici iz kasnih 1970-ih koji su slovili za najviše u tadašnjoj SFR Jugoslaviji. 

Šetnja naslovljena Stanogradnja u socijalizmu / naselje Turnić održava se u četvrtak, 23. ožujka s početkom u 13.30 i kreće od ZTC-a (parking kod glavnog ulaza). Predviđeno trajanje šetnje je oko sat i pol. Šetnja je organizirana u sklopu aktivnosti projekta Motel Trogir. Voditeljica šetnje je Lidija Butković Mićin

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 21.03.2017