Šetnja ženskim antifašističkim Zagrebom | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Šetnja ženskim antifašističkim Zagrebom

Tematskom šetnjom Zagrebom sudionici i sudionice će se upoznati s manje poznatim biografijama, aktivnostima ženskih organizacija i lokacijama uoči i početkom Drugog svjetskog rata.

29.09.2015 , Zagreb - Centar za ženske studije
  • A
  • +
  • -

Tematska šetnja Zagrebom u sklopu projekta Ženski antifašistički Zagreb održat će se u utorak, 29. rujna u 18 sati uz vođenje Barbare Blasin i Ane Lovreković.

Projekt Ženski antifašistički Zagreb želi predstaviti razdoblje II. svjetskog rata (1939.-1945.) iz antifašističkog diskursa, prateći povijest ženskih pokreta i otpora žena Zagreba fašizmu. Radi se o prvoj generaciji žena na ovim prostorima koje su značajno sudjelovale u javnom i političkom životu, što je ključno i neizbrisivo oblikovalo društvo i generacije nakon njih, sve do danas. Ženska feministička, sindikalna, omladinska, radnička i studentska scena međuratnog Zagreba postavila je temelje za masovno uključivanje u antifašistički pokret. Mnoge društvene, političke i kulturne organizacije, koje su djelovale u Zagrebu, bez obzira na njihovo društveno ili nacionalno nasljeđe, stvorile su osviještenu žensku populaciju, kasnije uključenu u Narodnooslobodilačku borbu i oružani otpor fašizmu. Nova mlada generacija žena, svojim je masovnim učešćem i velikim žrtvama konačno omogućila pravnu jednakost žena.

Tematskom šetnjom gradom Zagrebom posjetitelji će se upoznati s manje poznatim biografijama, aktivnostima ženskih organizacija i lokacijama uoči i početkom II. svjetskog rata. Tematska šetnja gradom završit će na Trgu žrtava fašizma oko 20 sati.

Zainteresirani mogu svoj dolazak potvrditi putem elektroničke pošte

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 25.09.2015