SF i radio drama | kulturpunkt

Najave Tribina

<

SF i radio drama

Prva ovosezonska tribina iz serijala SF u Booksi bavit će se temom odnosa znanstvene fantastike i radio drame.

30.10.2012 - 31.10.2012 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

U ona davna vremena prije televizijskih serija, postojala je radio drama. Umjesto pred TV-om, obitelji su se okupljale pred radijskim prijemnicima i slušale o bezbrojnim junacima i njihovim pustolovinama. Naravno, nezanemarivi dio tih radijskih serijala zalazio je u domenu spekulativne fikcije. Omiljenost i utjecaj radija kao medija može biti objašnjenje i za uspjeh radijske adaptacije Rata svjetova Herberta Georgea Wellsa, koju je postavio tada relativno nepoznati Orson Welles i koja je emitirana 30. listopada 1938. Adaptacija, u kojoj je invazija s Marsa pomaknuta u suvremenu Ameriku, izazvala je zbrku i paniku, a od Orsona Wellsa učinila zvijezdu koja će uskoro režirati jedan od najznačajnijih američkih filmova svih vremena, Građanina Kanea.

I u nas je znanstvena fantastika bila zastupljena u radio drami. Primjerice, Zvonimir Furtinger, klasik hrvatske znanstvene fantastike, još je 1960-ih pisao brojne SF-radio drame, od kojih će neke kasnije, na stranicama Siriusa, postati poznate kao priče. SF radio drame mogle su se redovito čuti i u emisijama Radio Zagreba, posvećenim znanosti, poput Eppur si muove.

O znanstvenoj fantastici u radio drami govorit će Vedrana Vrhovnik, profesorica radiofonije na Akademiji dramskih umjetnosti i režiserka brojnih radio drama. Tribinu vodi Aleksandar Žiljak.

Tribina će se održati u utorak, 30. listopada u 19 sati.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 24.10.2012