SF strip | kulturpunkt

Najave Tribina

<

SF strip

Sedma tribina iz serije SF u Booksi bavit će se znanstvenofantastičnim stripom.

11.10.2011 , Zagreb - Booksa, Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Počeci hrvatskog znanstvenofantastičnog stripa padaju u tridesete godine 20. stoljeća, nedugo nakon prvih SF stripova u SAD-u. Prvi je bio Gost iz svemira Božidara Rašića i Leontija Bjelskog, objavljen u Zagrebu 1935. Iste ga godine slijede Podzemna carica i Ljubavnica s Marsa Krešimira Kovačića i Andrije Maurovića. 1950-ih će se SF stripom baviti braća Neugebauer, a kasnije i Zvonimir Furtinger i Žarko Beker (Pavel Biri).

Novi uspon znanstvene fantastike u stripu primjećujemo s pojavom Novog kvadrata, a od brojnih autora tog perioda, posebno će se pamtiti Igor Kordej, Radovan Devlić, Goran Delić, Krešimir Zimonić i drugi, koji su svojim novim pristupom mediju osuvremenili tadašnji hrvatski strip.

Problemi u strip izdavaštvu 1980-ih nagnali su već tada neke naše stripaše da sreću potraže u inozemstvu. To će postati još izraženije 1990-ih, kad cijela nova generacija domaćih autora radi za strane izdavače, ponajviše na stripovima upravo znanstvenofantastične tematike, često vezane uz tzv. franšizirane svemire. Među najpoznatijima svakako su Darko Macan kao scenarist, te Edvin Biuković, Goran Sudžuka, Esad T. Ribić i brojni drugi kao crtači. Iako je naš strip prešao dug put od proskribiranog medija do sastavnog dijela hrvatske popularne kulture, postavlja se u ovom trenutku opravdano pitanje njegova daljnjeg razvoja i budućnosti.

Na tribini će gosti razmotriti  znanstvenofantastični strip u Hrvatskoj, od početaka 1930-ih do danas. Kakva je situacija sa stripom u nas? Kako je tekao proboj hrvatskog stripa u inozemstvo? Kakve su perspektive znanstvene fantastike u stripu?

Tribinu osmišljava i vodi Aleksandar Žiljak, ilustrator, pisac i urednik časopisa UBIQ, a sudjeluje Darko Macan, nagrađivani i međunarodno priznati strip autor, scenarist, crtač i teoretičar, te pisac.

Početak je u 19 sati.

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 05.10.2011