SF u Booksi | kulturpunkt

Najave Tribina

<

SF u Booksi

Treća ovogodišnja tribina iz serije SF u Booksi bavit će se Sajmovima naučne fantastike.

03.04.2012 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Sedamdesete godine prošlog stoljeća bile su presudne za razvoj SF-a u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Godine 1976. pokrenut je Sirius, prvi hrvatski SF časopis. Iste godine osnovana je i SFera, prva hrvatska udruga ljubitelja znanstvene fantastike.

Međutim, sve se to nije događalo u vakuumu. Zanimanje za SF počelo je u Hrvatskoj već krajem 1950-ih, a čini se da je buknulo pojačanim intenzitetom baš početkom 1970-ih. Posebno bitni događaji za hrvatsku znanstvenu fantastiku bili su dva Sajma naučne fantastike, održana u Zagrebu i Beogradu 1972. i 1977. Iza tih je sajmova stajao poznati povjesničar umjetnosti Želimir Koščević. Osim raznih programa, ti su sajmovi, kako pokazuje jedna slavna fotografija iz 1977, okupili tadašnju kremu naše znanstvene fantastike: spisateljsku, uredničku i teoretičarsku.

Gledano iz današnje perspektive, ti su sajmovi bili presudni za fandom u Hrvatskoj. Jedan od fenomena hrvatskog fandoma su brojne i redovite konvencije. A baš je u sklopu drugog Sajma iz 1977. održan prvi Jukon, okupljanje fanova iz niza tada osnovanih klubova. Do početka 1980-ih, Jukon će prerasti u SFeraKon, najstarije i najveće hrvatsko okupljanje ljubitelja znanstvene fantastike, koje je ove godine - od 26. do 29. travnja -  istovremeno i europska konvencija - Eurocon

Na tribini će biti govora o Sajmovima naučne fantastike 1972. i 1977. U kakvom su društvenom okruženju održani? Kako su bili organizirani? Kakav je bio njihov odjek? Kako su utjecali na razvoj klupske i konvencijske scene u Hrvatskoj, dakle na fandom općenito? Zašto su održana samo dva i s tolikim razmakom?

Tribinu osmišljava i vodi Aleksandar Žiljak, ilustrator, pisac i urednik časopisa UBIQ, a gost je Želimir Koščević, povjesničar umjetnosti međunarodnog ugleda i organizator Sajmova naučne fantastike 1972. i 1977. 

Početak je u 19 sati.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 28.03.2012