SF u Booksi: Milivoj Ćeran | kulturpunkt

Najave Tribina

<

SF u Booksi: Milivoj Ćeran

Druga ovogodišnja tribina iz serije SF u Booksi, bavit će se umjetnošću našeg možda najkonzistentnijeg fantasy ilustratora.

26.03.2013 - 27.03.2013 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

U ovom trenutku, u kolopletu znanstvena fantasika - fantasy - horror, čini se da upravo fantasy ima tržišni primat, po popularnosti, broju prodanih naslova, te prelijevanju u druge medije i aktivnosti, poput igara, LARP-a i slično. O značenjima i uzrocima takvog rasta fantasyja već smo razgovarali na tribinama SF u Booksi, a ovaj put pozabavit ćemo se jednim vidom fantasy stvarlaštva - fantasy ilustracijom. U svijetu ima nekoliko ilustratora čije su fantasy ilustracije izišle iz okvira narudžbi vezanih za tekst i na neki način postale ikone popularne kulture zadnjih pedesetak godina. Dovoljno se sjetiti nedavno preminulog Franka Frazette, istinskog velikana žanra, ili pak Borisa Valeja, Rowene Morill, Keitha Parkinsona i brojnih drugih.

U nas, tri su se ilustratora u svojoj karijeri istaknuli fantasy ilustracijom. Igor Kordej potvrdio je 1990-ih svojim ilustracijama Tolkiena svoj dotadašnji renome. Esad T. Ribič uspješno se uhvatio u koštac s Martinovim serijalom. Pa ipak, možda je najkonzistentniji fantasy ilustrator, koji je u nas obilježio taj žanr na početku novog stoljeća, upravo Milivoj Ćeran (Zagreb, 1978). Njegove brojne ilustracije u našim časopisima, knjigama za djecu, kartaškim igrama, istaknule su ga kao vodećeg hrvatskog slikara tog žanra. Ćeranov uspjeh nije ostao ograničen samo na Hrvatsku. Slijedeći primjerice Kordeja i Ribiča, i on se okrenuo stranim tržištima, posebno američkom, gdje se sada vjerojatno može vidjeti većina njegovog rada.

Na tribini u Booksi u utorak, 26. ožujka u 19 sati, možete upoznati Milivoja Ćerana i njegov rad, te razgovarati s njime o njegovu viđenju fantasyja kao žanra, te odnosa fantasy umjetnosti i povijesti - čijim se oživljavanjem Ćeran također bavi - kao i prema svekolikoj popularnoj kulturi i umjetnosti općenito. Pitat ćemo ga zašto se odlučio baviti fantasy ilustracijom, s kojim se kreativnim izazovima suočava u svom radu, gdje je danas mjesto fantasy ilustracije u kontekstu suvremene umjetnosti. Konačno, razgovarat ćemo i o njegovim profesionalnim iskustvima sa stranim naručiteljima.

Tribinu osmišljava i vodi Aleksandar Žiljak, ilustrator, pisac i urednik časopisa UBIQ.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.03.2013