SF u Booksi: Petra Mrduljaš Doležal | kulturpunkt

Najave Tribina

<

SF u Booksi: Petra Mrduljaš Doležal

Peta ovogodišnja tribina iz serije SF u Booksi bavit će se proučavanjem domaće fantasy književnosti.

09.07.2013 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Posljednje tri godine svjedočimo, za naše prilike, poplavi naslova koji se bave fantasy književnošću. Počelo je 2010. knjigom nedavno preminulog Zorana Kravara Kad je svijet bio mlad, nakon koje su uslijedile knjige Marijane Hameršak Pričalice, koja se bavi recepcijom bajke u nas, potom Darka Suvina Preživjeti Potop, te Petre Mrduljaš Doležal Prstenovi koji se šire. Posljednja knjiga dobila je Nagradu SFERA za esejistiku za 2012. godinu.

Knjiga Petre Mrduljaš Doležal Prstenovi koji se šire, s podnaslovom Junačka potraga u djelima J. R. R. Tolkiena bavi se prvenstveno Gospodarom prstenova i Hobitom, a u manjoj mjeri Silmarillionom i drugim posthumnim naslovima. Iako Tolkien ni u kom slučaju nije začetnik fantasyja, činjenica je da su njegova djela postigla komercijalni uspjeh i u značajnoj mjeri oblikovala današnju percepciju tog književnog žanra, njegovu produkciju, te sve prateće manifestacije. Pošavši od definicije žanra, te odnosa prema pojmu fantastike u književnosti općenito, Mrduljaš Doležal nedvojbeno pozicionira Tolkiena u samo središte fantasyja.

Pozabavivši se prvo odnosom kritike prema žanru, autorica iz poglavlja u poglavlje iscrpno i zanimljivo prolazi Tolkienovim opusom, njegovim izvorima, prethodnicima i suvremenicima, smještajući ga u širi kontekst mita, iskonskih prapriča i obrazaca koji su u svojoj osnovi definirani još u davnim početcima čovječanstva, te nalazi u Tolkienovu djelu i u sudbinama njegovih likova, kako pojedinačnih, tako i na nivou rasa, dublja značenja. Ukratko, Prstenovi koji se šire sveobuhvatan je uvod i pregled onoga što bismo mogli, u nedostatku boljeg pojma, zvati tolkienologijom. U toj namjeri, knjiga uspijeva u potpunosti.

S Petrom Mrduljaš Doležal o njenoj nagrađenoj knjizi te o tome što ju je potaklo da se bavi Tolkeinom, kako je knjiga nastala te koje zaključke možemo izvući o današnjem iščitavanju Tolkienova djela, razgovarat će na tribini u Booksi u utorak, 9. srpnja, u 19 sati Aleksandar Žiljak, ilustrator, pisac i urednik časopisa UBIQ.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.07.2013