SF u Rijeci | kulturpunkt

Najave Filmske večeri

<

SF u Rijeci

Art kino Croatia mjesec studeni završava znanstveno-fantastičnim filmovima Melancholia i Gospodin Nitko.

25.11.2011 - 04.12.2011 , Rijeka - Art kino Croatia
  • A
  • +
  • -

Od 25. studenog na repertoaru je Gospodin Nitko (Mr. Nobody), distopijska drama ispričana kroz lik Nema Nobody (Jared Leto), najstarijeg čovjeka i posljednjeg smrtnika na Zemlji. Nemovu priču pratimo kroz tri prekretnice u njegovom životu, u dobi od 9, 16 i 34 godine gdje još on uvijek ima mogućnost izbora, hoće li ostati s majkom ili otići s ocem, odnosno hoće li se vjenčati s Annom, Elise ili Jean. U razgovoru s novinarom, Nemo otkriva brojne putove svoje prošlosti u nastajanju. Gospodin Nitko, film redatelja Jaco Van Dormaela, uz brojne druge nagrade, osvojio je i nagradu publike za najbolji film na Europskim filmskim nagradama.

Studeni završava melankolično - zahvaljujući Larsu von Trieru. Melankolija, znanstveno-fantastična drama, priča je o nedostatku ljubavi, o odnosu bračnog para, o sestrama, o kraju svijeta. Radnja prati dvije otuđene sestre te mladi bračni par čiju svakodnevicu prekida planet Melancholia koji se ubrzano približava Zemlji. Filmska kritika Melankoliju opisuje kao prekrasan film katastrofe. U  jednoj od uloga našao se i Alexander Skarsgård (Prava krv) te Kirsten Dunst koja je na Cannesu ove godine osvojila nagradu za najbolju glavnu ulogu, a film je nominiran i u kategoriji najbolji film za nagradu Palme d'Or.

Nakon prve projekcije filma Melankolija, 29. studenog u 20 sati, slijedi razgovor s filmskim kritičarima Dejanom Durićem te Draganom Rubešom koji će pomoći u razumijevanju trierovske logike.

Raspored projekcija pogledajte ovdje.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 25.11.2011