SFeraKon 2014. | kulturpunkt

Najave Festival

<

SFeraKon 2014.

Najstarija i najveća konvencija znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi ove je godine u znaku alternativne stvarnosti.

16.05.2014 - 18.05.2014 , Zagreb - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER)

SFeraKon 2014, najstarija i najveća konvencija znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi ove će godine, od 16. do 18. svibnja, zaviti Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu alternativnim stvarnostima. Kao i svake godine, FER će okupirati preko tisuću ljubitelja znanstvene fantastike i srodnih žanrova koji će imati priliku provesti vikend slušajući raznovrsna i zabavna predavanja, sudjelujući na zanimljivim  radionicama i pokazujući zavidno znanje u kvizovima i igraonicama.

Počasni gost ovogodišnjeg SferaKona je britanski pisac znanstvene fantastike Chris Beckett, diplomirani socijalni radnik, psiholog i anglist koji piše o nesretnim, disfunkcionalnim, a ponekad i nasilnim te incestuoznim obiteljima. Za roman Dark Eden 2012. godine dobio je prestižnu žanrovsku nagradu Arthur C. Clarke. "Volim slobodu koja mi dozvoljava da izmišljam stvari i igram se s idejama. Kada već izmišljaš likove, zašto ne izmisliti i novi svijet? To je ono što mi odgovara", kaže Beckett o pisanju SF-a.

Središnji događaj SFeraKona je svečana dodjela nagrada SFERA i SFERICA koja će se održati u subotu, 17. svibnja, u 20 sati. Nagrada SFERA dodjeljuje se za najbolje domaće žanrovsko djelo objavljeno u protekloj godini u nizu kategorija, dok je SFERICAMA nagrađeno preko 50 djece iz osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u SFerinom natječaju za najbolje literarne i likovne radove djece i mladih. Na natječaj je iz Hrvatske pristiglo preko 1600 radova.

Tema alternativne stvarnosti koja je znanstvenoj fantastici i srodnim žanrovima draga od samih početaka, danas je nešto što znanstvenici ozbiljno istražuju. SFeraKon, koji tradicionalno spaja zabavu, znanost i zezanciju tako će ove godine one malo mlađe posjetitelje podsjetiti na sve što su o paralelnim svjetovima i alternativnoj povijesti pisali SF klasici, novinar Tomislav Hrastovčak će pričati o filmskim alternativnim svjetovima, pisac Marko Fančović o ratovima kao ishodištu drugačije povijesti, a fizičar Dario Hrupec o paralelnim svjetovima koje dopušta fizika.

Više potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.05.2014