SFeraKon 2015. | kulturpunkt

Najave Festival

<

SFeraKon 2015.

Najstarija i najveća konvencija znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi i ove godine oživljava maštu svih fanova žanra.

15.05.2015 - 17.05.2015 , Zagreb - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER)
  • A
  • +
  • -

SFeraKon 2015, najstarija i najveća konvencija znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi ove će godine od 15. do 17. svibnja oživjeti hodnike Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu neobičnim kostimima, nimalo običnim knjigama, predavanjima i kvizovima te najneobičnijim ljudima. Kao i svake godine, FER će okupirati tisuće poklonika, a vikend će provesti u uvrnutim razgovorima, još uvrnutijim igrama i radionicama te zavidno zamršenim natjecanjima.

Počasna gošća ovogodišnjeg SFeraKona je američka spisateljica znanstvene fantastike, steampunka i fantasyja, Kate Elliott. Objavila je preko dvadeset romana znanstvene fantastike i fantasyja te je bila nominirana za Nebulu i za World Fantasy Award, a domaćoj je publici među njezinim djelima poznata trilogija Spiritwalker čiji prvi dio, Hladna Magija (Cold Magic) na hrvatskom izlazi premijerno za SFeraKon u izdanju Lumena.

Središnji događaj SFeraKona je svečana dodjela nagrada SFERA i SFERICA koja će biti održana u subotu, 16. svibnja, u 20 sati. Nagrada SFERA dodjeljuje se za najbolje domaće žanrovsko djelo objavljeno u protekloj godini u nizu kategorija, dok je SFERICAMA nagrađeno preko 50 djece iz osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u SFerinom natječaju za najbolje literarne i likovne radove djece i mladih. Na natječaj je pristiglo više od 2000 radova.

Posebnim dijelom programa i posebnom titulom "počasnih duhova" (Ghost of Honour) slavi se rad, lik i djela nedavno preminulih velikana žanra, pisca Sir Terryja Pratchetta te glumca Leonarda Limoyja. Tradicionalni spoj zabave i ozbiljnih tema na ovogodišnjem SFeraKonu će u petak braniti ultrapopularni SFeraKon Survivor te predstavljanje hrvatskog izdanja kultnog stripa Neila Gaimana, Sandman.  

Filmski program ove godine uz projekcije donosi i premijerno predstavljanje SFerinog scenarističkog inkubatora kojeg je vodila scenaristica Irena Krčelić. U pisanju scenarija će se moći okušati i posjetitelji SFeraKona, a u nedjelju poslijepodne pisac i scenarist Vanja Spirin vodit će scenarističku radionicu.

Više možete pronaći ovdje

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 12.05.2015