Siđi s bicikla da te nasjednem | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Siđi s bicikla da te nasjednem

Flash mob Hollaback Hrvatska upozorit će na situacije uličnog uznemiravanja koje doživljavaju žene i LGBTIQ osobe svakodnevno na ulicama u Hrvatskoj.

08.04.2017 , Zagreb - Cvjetni trg
  • A
  • +
  • -

Inicijativa Hollaback! Hrvatska poziva vas da u subotu, 8. travnja, popratite flash-mob pod nazivom "Dobacio mi je: Siđi s bicikla da te nasjednem!". U povodu obilježavanja Međunarodnog tjedna borbe protiv uličnog uznemiravanja, bit će održana akcija na Trgu Petra Preradovića u 10 sati. Flash mob upozorit će na situacije uličnog uznemiravanja koje doživljavaju žene i LGBTIQ osobe svakodnevno na ulicama u Hrvatskoj.

Ulično uznemiravanje je svako ponašanje na javnim mjestima između neznanaca koje je neželjeno, uznemiravajuće ili zastrašujuće, a motivirano je pripadnošću osobe određenoj društvenoj skupini. Ono se najčešće događa ženama i pripadnicima_ama LGBTIQ zajednice. Iako ga se obično smatra benignim i zanemarivim problemom u najboljem slučaju, a "tipičnim" ponašanjem ili komplimentom u najgorem, ono ostavlja značajne posljedice na psihičko zdravlje i kvalitetu života osobe koja ga je doživjela ili ga često doživljava.

Prvi takav događaj u Hrvatskoj se odvio 2012. godine kada je inicijativa Hollaback Hrvatska  predstavila projekt "Čuvam ti leđa" i objavila niz statistika koje se tiču uličnog uznemiravanja. U svijetu se obilježava od 2011. godine kada je 13 zemalja sudjelovalo u zajedničkoj kampanji kojom se pokušava podići svijest o tom veoma raširenom, ali zanemarenom društvenom problemu.

"Ovom akcijom želimo poručiti da osobe koje su doživjele ulično uznemiravanje nisu krive!Ovom akcijom želimo potaknuti druge da razmisle slijedeći put kada na ulici žele nekome nešto dobaciti. Želimo da se društvo zapita zašto se žrtve okrivljuje, kako se one osjećaju u tim prilikama te zašto misle da imaju pravo uznemiravati druge na javnim prostorima. Javni prostori trebali bi biti sigurni za sve, a ne samo za neke! Zajedno možemo ljudima kojima se ono događa ili se dogodilo dati do znanja da to nije njihova krivnja i da nisu sami_e. Želimo upoznati zajednicu s tim problemom, adresirati ga i osvjestiti da je borba protiv uličnog uznemiravanja zadaća svih nas. Možemo glasno zahtjevati promjene kako bi društvo bilo ravnopravnije!", poručuju iz Hollaback Hrvatska.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.04.2017