Sigurno utočište | kulturpunkt

Najave Projekt

<

Sigurno utočište

Centar za kulturu Trešnjevka organizira projekt Azil u Hrvatskoj - zaštita ljudskosti koji se bavi fenomenom izbjeglištva i azila.

24.02.2015 - 08.04.2015 , Zagreb - Centar za kulturu Trešnjevka

Ana Mihalić, Tu i tamo

  • A
  • +
  • -

Azil je jedna od najstarijih i najplemenitijih institucija zaštite ljudskih prava i života ali i važno naslijeđe koje se koristi za određenje europskog identiteta. Još u srednjem vijeku Crkva je štitila žrtve koje su zatražile utočište pred progonom i srdžbom puka. 

Međutim, izgledno je da se od povijesnog naslijeđa održala samo percepcija azilanata kao kriminalaca. Premda većina podupire ideje o potrebi zaštite, kada se azilanti pojave u javnom prostoru velik broj ljudi se osjeti "ugroženim", "preplavljenima", a manjina postane i fizički nasilna.

Ovaj projekt će zato kroz ciklus tribina i dijaloških susreta raspraviti mogućnosti prihvata i integracije azilanata. Stručnjaci, znanstvenici, praktičari, građani, predstavnici lokalne zajednice i azilanti raspravljat će, izlagati svoja iskustva i davati prijedloge za uređenje suživota. 

Projekt završava izložbom Ane Mihalić iz ciklusa Tu i Tamo. Ana je bilježeći svakodnevicu nigerijskog azilanta u Hrvatskoj, Princea Walea Soniyikija, kao i njegova sjećanja na djetinjstvo, negdašnji život i izbjegličko iskustvo "s ruba" stvorila novu, vizualnu, interpretaciju Princeova života i uspomena. Autor projekta je Saša Božić.

Detaljan popis tema susreta i termina tribina možete pronaći ovdje.

Projekt će biti održan u Centru za kulturu Trešnjevka od 24. veljače do 8. travnja.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 20.02.2015